Geschiedenis

Een rijk verhaal

Ammersoyen werd gebouwd rond 1300-1325 op de bedding van een drooggevallen meander van de Maas. Het kasteel is als één geheel gebouwd. Dit is uitzonderlijk, want vaak zijn kastelen opgetrokken in verschillende fases.

Ammersoyen is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel heeft vier hoektorens, een voorburcht en is geheel omgracht. Ook het interieur heeft een middeleeuws karakter met een Grote Zaal, flinke open haarden, smalle muurtrappen, torenkamers en plonsplees. Bijzonder is de enorme collectie grachtvondsten die een mooi beeld geeft van eeuwenlang leven op een kasteel. 

Beluister de spannende geschiedenis van kasteel Ammersoyen

Belegering en brand

In 1386 werd het kasteel veroverd door de Gelderse hertog Willem van Gulik, omdat de kasteelheer was overgelopen naar aartsvijand Brabant. Voor Gelre was er alles aangelegen de grens met Brabant aan de Maas te handhaven. In 1513, tijdens de Gelderse oorlogen, kwam het gevaar van over de Maas. Nu werd het kasteel belegerd door de Habsburgers.  

Een grote brand in 1590 richtte zware schade aan, waardoor het kasteel meer dan een halve eeuw slechts deels bewoonbaar was. Pas na het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648 begonnen de herstelwerkzaamheden. Twee gevelstenen met de jaartallen 1648 en 1667 markeren die herbouw. Het kasteel kreeg in die tijd zijn oorspronkelijke middeleeuwse contouren terug. Het interieur werd aangepast aan  het wooncomfort en de levensstandaard van de 17de eeuw. 

Van klooster naar museum

In 1873 werd het kasteel verkocht aan de Katholieke Kerk die het gebruik gaf als klooster van de zusters Clarissen. De gracht rond het kasteel werd 20 jaar later gedempt en er werd een kapel aan de westzijde aangebouwd. In 1944-1945 liep het kasteel zware oorlogsschade op. De zusters Clarissen moesten het kasteel verlaten en keerden er nooit meer terug.  

Restauratie 

In 1957 kocht stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen kasteel Ammersoyen. In 1959 begon een grote restauratie. Die duurde maar liefst zestien jaar. Er werden veel middeleeuwse elementen teruggevonden, waaronder de muurtrappen. In 1975 werd de restauratie afgerond en kon het publiek het schitterende kasteel voor het eerst bewonderen. 

Bezoek Kasteel Ammersoyen

Boek je tickets
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.