Beleef de onbekende middeleeuwen op Ammersoyen

Het publiek meenemen in een onvergetelijke beleving van de onbekende middeleeuwen. Met die ambitie zijn wij in 2021 aan het werk gegaan in kasteel Ammersoyen. Wat verscholen ligt onder vloeren of achter dichtgemetselde muren, wordt stap voor stap weer zichtbaar. Verrassingen zijn daarbij niet uitgesloten! Op deze pagina lees je welke mooie stappen er al zijn gezet, met wie en wat we nog gaan doen.

Masterplan Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in ons land. Om de middeleeuwse geschiedenis tastbaar te maken, hebben we een masterplan opgesteld, dat bestaat uit een groot aantal deelprojecten. Niet alleen gaan we de bezoekerspresentatie zowel in het kasteel als op het buitenterrein volledig aanpakken. Ook willen we verschillende ruimtes die tot nog toe gesloten zijn, toegankelijk maken voor publiek. Het moet voor de bezoekers een onvergetelijke beleving van de middeleeuwen worden!

Schervenlab

Wist je dat de gracht van dit imposante kasteel eeuwenlang de bewaarplek was voor talloze gebruiksvoorwerpen vanuit het verleden? Tussen 1959 en 1974 is de gracht uitgegraven en zijn ze boven water gehaald. Een deel van deze eeuwenoude gebruiksvoorwerpen is te bewonderen in het kasteel. Maar er liggen nog duizenden scherven te wachten op nader onderzoek. Dat doen we onder archeologische begeleiding van vrijwilligers in het `schervenlab’.
Kasteel Ammersoyen is aangesloten bij de landelijke Archeohotspots.

Kom je kijken en puzzel je ook mee?

Aanleg historische kruiden- en hoptuin

De benedentuin langs de kasteelgracht is eind 2022 helemaal opnieuw ingericht en uitgebreid naar middeleeuws voorbeeld, met kruiden zoals munt, peterselie, keukensalie, citroenkruid, tijm, rozemarijn en lavendel. Langs de muur staan fruitbomen en een zodenbank. De bank is gemaakt naar afbeeldingen op middeleeuwse miniaturen en schilderijen.

De grote wens van kasteelmanager Annette om een hoptuin aan te planten, is inmiddels ook vervuld. De jonge hopplantjes staan sinds eind 2023 in de hoger gelegen burchttuin naast het binnenplein.
Want bij een brouwoven en bier hoort hop als een onmisbaar ingrediënt.

Middeleeuwse brouwoven blootgelegd

Dankzij bijna 67.000 euro aan giften van donateurs, kon in 2021 de authentieke middeleeuwse brouwoven worden blootgelegd in de kelder van het kasteel. Het is de enige middeleeuwse oven voor het brouwen van bier binnen de muren van een kasteel in Nederland. Uniek dus. Tijdens de opgravingen bleek al snel dat boven de brouwoven later pijpleidingen zijn gelegd. Deze pijpen zijn inmiddels verlegd, zodat de oven in originele staat te zien is.

De brouwoven maakt deel uit van de nieuwe publiekspresentatie van kasteel Ammersoyen.

 

Bouwfragmenten gerestaureerd

Op de zolder van kasteel Ammersoyen lagen lange tijd verschillende bouwfragmenten: originele bouwelementen van cultuurhistorische waarde die zijn gevonden tijdens de restauratie van het kasteel. De kleurrijke ridderfiguurtjes en verveeld kijkende leeuwtjes, onderdeel van een oude schouw, wachtten al bijna zestig jaar op aandacht en die hebben ze nu gekregen. De conservering van deze 19e-eeuwse bouwfragmenten is inmiddels door de Stichting Restauratie Atelier Limburg uitgevoerd. Zij krijgen in 2024 een mooie plek in de nieuwe inrichting.

Kennisdelen over onbekend verleden

De belangstelling voor het hertogdom Gelre groeit nog steeds. Gelre was in de middeleeuwen een van de belangrijkste vorstendommen in de Lage Landen. De afgelopen jaren is er veel onderzoek naar gedaan met als resultaat dat dit deel van het verhaal van Gelderland op steeds meer plekken zichtbaar wordt, zoals in de nieuwe publiekspresentatie op kasteel Ammersoyen.
In kasteel Hernen werd op 8 december het symposium ‘Gelres Glorietijd’ gehouden. Vanuit verschillende invalshoeken werd er kennis en ervaring uitgewisseld en werd dieper ingegaan op verschillende vragen zoals: hoe maak je het verleden zichtbaar, hoe vertaal je wetenschappelijk onderzoek naar het brede publiek en hoe kijken we naar de toekomst? Bijdragen waren er onder andere van Marieke Knuijt, conservator GLK, Rudolph Bosch, streekarchivaris en historicus, Johan Oosterman, hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde en René Arendsen, historicus en programmamaker.

Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Gelderland vanuit de subsidieregeling Thematische verhaallijnen.

Fondsen & donateurs

Wij zijn heel blij dat vele donateurs en de volgende fondsen een financiële bijdrage hebben geleverd aan de realisatie van deelprojecten van Masterplan Ammersoyen.

Image Image Image
Image Image Image
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.