Bouwsporen vakantiewoning
Als een gebouw er weer mooi bij staat en we dat met zijn allen voor elkaar hebben gekregen, dan kan ik daar enorm van genieten. Zoals deze oude boswachterswoning op landgoed Schaffelaar, die we hebben verbouwd tot vakantiewoning. Als projectleider ben ik eindverantwoordelijk, maar we doen het altijd samen. Het met elkaar streven naar een hoog kwaliteitsniveau geeft me een heel goed gevoel.
Elke dag anders
GLK heeft woningen, boerderijen, kastelen, molens… die diversiteit vind ik prachtig. Daardoor is mijn werk geen dag hetzelfde. Ik ben samen met drie collega’s van de afdeling Bouwkunde verantwoordelijk voor het onderhoud van onze ruim 700 gebouwen én doe daarnaast ook heel diverse projecten. Zoals een bestaande woning omvormen tot vakantiewoning, een mechanisch uurwerk restaureren of bijvoorbeeld een kasteel restaureren om het gereed te maken voor een kantoorfunctie. Van groot tot klein, ik vind het allemaal mooi. Er lopen altijd wel zo’n tien tot vijftien projecten, waardoor ik als projectleider veel ballen tegelijkertijd omhoog moet kunnen houden. Maar ik ben gelukkig echt een doener en ik organiseer graag, dus dat gaat me goed af.
Knopen doorhakken
Planning is een heel belangrijke taak. Niet alleen van mijn eigen werk, maar ook van externen. Ik zoek voor elk project de juiste mensen bij elkaar, van de architect tot de uitvoerende partijen, van aannemer tot installateurs, schilders etc.. Ik vind het heel belangrijk dat we altijd een klik hebben, dat je werkt met mensen die eenzelfde gevoel bij een object hebben. Én dat die mensen goed met elkaar kunnen werken. Natuurlijk ben ik wel degene die uiteindelijk de regie heeft en knopen moet doorhakken. Als het moet, kan ik best eigenwijs zijn. Een klein voorbeeld: voor deze vakantiewoning hebben we alle tafels van douglashout laten maken, met een wit onderstel. De bijpassende krukken hadden standaard een zwart onderstel. Die wilde ik wit hebben en dan worden ze ook wel wit! Ik vind nog steeds dat dat de juiste keuze was. Soms kost iets heel wat hoofdbrekens, maar je staat er nooit alleen voor. Dan vraag ik bijvoorbeeld een collega of de architect om mee te denken.
Duurzame woning
Voor deze vakantiewoning heb ik samengewerkt met D+B Architecten. Zij zijn gespecialiseerd in ecologisch verbouwen, wat we hier graag wilden. Na een eerste gesprek voelde het meteen goed en zijn we gaan brainstormen hoe we deze vochtige ruimte vol kleine kamertjes zo duurzaam en comfortabel mogelijk konden maken. We hebben uiteindelijk de volledige schil geïsoleerd, vloerverwarming aangelegd, een houtgestookte cv-ketel geplaatst en zonnepanelen op het terrein geplaatst.
Vrij recent heb ik een opleiding voor duurzame restauratie gedaan. Duurzaamheid staat bij GLK hoog op de agenda. De komende tien jaar willen we onder andere ons hele woningbezit verduurzamen.
Samen trots
Wat ik naast de afwisseling zo bijzonder vind aan mijn werk, is de samenwerking met enthousiaste mensen die allemaal de intentie hebben er iets moois van te maken. Dat betekent ook dat je met zijn allen supertrots bent op het eindresultaat. Steeds als ik hier binnenkom, voelt het gewoon goed. Er hangt een heel fijne sfeer, waar we samen voor hebben gezorgd. Zelf heb ik hier nog niet overnacht, wel bijvoorbeeld in de vakantiewoning bij Batenburg. Die heb ik ook gedaan, en daar heb ik toen ‘proefgewoond’ met mijn gezin. Proefwonen is altijd essentieel. Zo ontdekten we hier dat de uitleg van de verwarming niet duidelijk was en dat er nog een haakje voor een handdoek miste. Maar ook als een woning al in gebruik is, krijg je regelmatig feedback. Die kritische blik is heel waardevol. Want wij kunnen alles wel bedenken, maar je wilt ook weten hoe mensen het zelf ervaren. Dat geldt voor de woning op landgoed Schaffelaar in het bijzonder voor mensen die minder mobiel zijn, want daar hebben we deze woning speciaal geschikt voor gemaakt. Zo zijn er nergens dorpels of drempels en hebben we ook beneden een slaapkamer met douche gemaakt.
Zichtbare bouwsporen
Kwaliteit staat altijd voorop, ook als we iets onverwachts tegenkomen dat vertraging veroorzaakt. Dat is namelijk ook de charme van restauratiewerk: niet alles is van tevoren vast te leggen. Meestal doen we eerst bouwhistorisch en kleurhistorisch onderzoek. Zo kwamen we hier een oude gemetselde muur tegen; echt een verrassing! Die vonden we veel te mooi om weer helemaal achter stucwerk te verstoppen, dus daar hebben we een stuk van in het zicht gelaten.
Omdat dit gebouw een monumentenstatus heeft – wat natuurlijk voor veel GLK-bezit geldt – heb je ook te maken met de monumentencommissie van de gemeente. Die had hier de wens om de oude boog in de buitenmuur inclusief metselwerk te laten zien. Dat hebben we opgelost door een glazen wand erachter te plaatsen. Prachtig toch?
De vakantiewoning op landgoed Schaffelaar in Barneveld wordt verhuurd via Buitenleven Vakanties en is geschikt voor maximaal 8 personen.