Bewoners kasteel Cannenburch
Marten van Rossem
De roemruchte maarschalk Marten van Rossem koopt de Cannenburch in 1543, hij geldt als de bouwheer van huidige kasteel. Daarna zijn het opeenvolgende generaties van het geslacht Van Isendoorn a Blois die het kasteel uitbreiden en aanpassen aan de eisen van de tijd. In 1881 komt er een eind aan de bewoning door de familie Van Isendoorn en raakt de omvangrijke inboedel verspreid.
Anna Margaretha van Isendoorn-van Renesse
Portret van Anne Marguerite Joseph (Anna Margaretha) des H.R. Rijksgravin van Renesse van Elderen (1703-1775). Anna Margaretha is de echtgenote van Frederik Johan van Isendoorn à Blois (1699-1771). Beide familiewapens zijn rechtsboven op het schilderij afgebeeld. Het echtpaar betrok in 1726 kasteel Cannenburch. Door het vermogen en de erfenis die Anna Margaretha mee bracht en door haar verstandige financiële beleid, kan het kasteel worden verbouwd en fraai gemeubileerd.
De kleine Housard
Ook in het Gelders erfgoed zijn sporen van slavernij te vinden. Waar mogelijk heeft GLK aandacht voor koloniale geschiedenis. Anna Margaretha van Renesse staat op dit schilderij afgebeeld met een zwarte jongen. De jongen is deftig gekleed in de kleuren van het familiewapen.
Het is een bijzonder portret dat een rijk en genuanceerd verhaal vertelt over zowel de Van Isendoorns op Cannenburch en de schaduwzijde van een koloniaal verleden waarbij we helaas (nog) niets over het geportretteerde kind weten. In het kasboek van Anna Margaretha wordt er weliswaar gerefereerd naar ‘De kleine Housard, die de pech heeft zwart te zijn’. Het is echter niet zeker dat het dit jongetje betreft. Zijn verhaal kunnen we slechts een klein beetje reconstrueren op basis van andere verhalen van tot slaafgemaakte personen, zoals Quaco op kasteel Rosendael. Lees meer over koloniaal erfgoed.