Bijzondere bewoners
Veelbeschreven eigenaresse
Een bijzondere en veelbeschreven bezitster van Doorwerth is de kleindochter van Anton I graaf van Aldenburg-heer van Varel en Kniphausen, Charlotte Sophie van Aldenburg Bentinck. Deze eigenzinnige persoonlijkheid wordt beschouwd als een feministe ‘avant la lettre’. Op basis van bewaard gebleven correspondentie schrijft Hella Haasse over haar het bekende boek Mevrouw Bentinck. Onverenigbaarheid van karakter & De groten der aarde. De correspondentie van Charlotte Sophie Van Aldenburg – Bentinck bestaat uit zo’n 25.000 brieven. Onder de correspondenten vinden we bekende personen, zoals de schrijver en filosoof Voltaire en diverse belangrijke vorsten uit haar tijd zoals Frederik de Grote. Haar correspondentie is in 2016 voorgedragen om genomineerd te worden voor de erfgoedlijst van UNESCO.
Na de dood van Charlotte Sophie erven haar in Engeland wonende kleinzoon en later achterkleinzonen Doorwerth. Zij verhuren het kasteel en besluiten in 1837 tot verkoop.
Verval
De nieuwe eigenaar is J.A.P. baron van Brakell. Hij investeert veel in het kasteel en de voormalige heerlijkheid en er breekt een periode van welvaart aan. Helaas is de bloeiperiode van korte duur. Zijn dood en de verdeling van het bezit onder negen nazaten leidt tegen het eind van de 19de eeuw tot verval.
Gelukkig dient zich opnieuw een redder in de nood aan in de persoon van Frederic Hoefer. Hij koopt het kasteel en spant zich in voor herstel waartoe hij de ‘Vereeniging De Doorwerth’ opricht. Na restauratie wordt Doorwerth één van de eerste tot museum ingerichte kastelen in ons land met de huisvesting van het Nederlandsch Artillerie Museum.
In 1969 worden kasteel en bijbehorende gronden overgedragen aan Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Na grootscheeps herstel van de oorlogsschade uit de Tweede Wereldoorlog is het gehele complex sinds 1986 weer opengesteld voor publiek.