Bruggelen
Ontdek Bruggelen
Op een stuwwal bij Apeldoorn ligt bosgebied Bruggelen. Het is een prachtig gebied om te wandelen, te fietsen of paard te rijden. Er zijn wandelroutes uitgezet en er is een mountainbikeroute. In het gebied zijn veel bijzonderheden te zien.
Waarom is dit gebied belangrijk?
Bruggelen heeft een rijke geschiedenis. In dit gebied bevindt zich de middeleeuwse gerechtsplaats het Herenhul, waar het Hoge Gericht van de Veluwe zetelde. Tegenover de middeleeuwse gerechtsplaats staat een vijfstammige beuk. In de christelijke symboliek zou 5 staan voor Genade, Barmhartigheid en Gunst. De beuk verwijst dus mogelijk naar de gerechtsplaats.
Mossen en paddestoelen
Bruggelen herbergt een van de vochtigste en koelste bossen van de Veluwe. Vanwege dit specifieke klimaat komen er veel bijzondere soorten mos voor. De soorten mos die hier voorkomen, kun je in Scandinavië of nog noordelijker aantreffen, zoals het priembladmos en het breed moerasvorkje, een levermos van dood hout. In de arme bossen rond het stuifzand breidt de zevenster zich uit. Daar staat ook een opvallende jeneverbes. In het gebied zijn veel zeldzame paddenstoelen te vinden, waaronder cantharellen en vermiljoenhoutzwam.
Stinzenplanten
Rondom Huis Bruggelen bloeien in de lente stinzenplanten. Dit zijn planten die in de tweede helft van de 19e eeuw veel als sierplant rond buitenhuizen werden aangeplant. Ze komen oorspronkelijk niet voor in Nederland. Om deze exoten te laten bloeien werden in het begin van de 20e eeuw karrenvrachten mergelkalk uit Zuid-Limburg aangevoerd om de arme zandgronden van Bruggelen te verrijken. Zo kan het dus gebeuren dat u hier in de lente opeens een prachtig gekleurd bloemenveld ziet.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Engelanderholt
7361 CZ Beekbergen
Regio Veluwe – Gemeente Apeldoorn
Verworven 1949 – Oppervlakte 453 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Wandelroute
-
Hondenlosloopgebied
-
Paardrijden
-
Wild kijken
-
Horeca
-
Monumentaal gebouw
Geschiedenis
Waarschijnlijk is de naam ‘Bruggelen’ een verbastering van ‘Braclog’. Dit woud wordt al in 801 vermeld. Sinds de 16e eeuw heet het bos ‘Engelanderholt’. In het landschap zijn veel sporen van het verleden te zien. Er liggen vijf grafheuvels van ongeveer 4000 jaar oud. Bij de A1 ligt de middeleeuwse gerechtsplaats Herenhul. Dit is van de eerste plekken waar in ons land recht werd gesproken.
Kruisbanier
Uit recent onderzoek naar de geschiedenis van Bruggelen kwam een bijzonder verhaal naar voren over het rechthoekige stuk grond, dat de kern van het landgoed vormt. Lees hier meer over het kruisbanier op Bruggelen.