Huis Scherpenzeel
Ontdek Huis Scherpenzeel
In het centrum van het dorp Scherpenzeel ligt een landhuis met bijbehorende poortwoning en koetshuis in een landschapspark. Het oorspronkelijk versterkte huis stamt uit de middeleeuwen en heeft een rijke geschiedenis. Huis en park liggen in het Gelderse Scherpenzeel op de grens met de provincie Utrecht. In het park kunt u een mooie wandeling maken.
Waarom is dit park bijzonder?
Park Scherpenzeel ligt midden in het dorp Scherpenzeel. In 2019 is het gerenoveerd en nu maakt het nog meer deel uit van het dorp. De historische moestuin en de omgeving ervan zijn opnieuw ingericht, naar historisch ontwerp. Een actieve groep vrijwilligers uit het dorp onderhoudt de moestuin en de omgeving van de moestuin.
Wandelen
De ingang van het park ligt midden in het dorp Scherpenzeel. Het omliggende landgoed is particulier eigendom. Daar kunt u ook een mooie wandeling of fietstocht maken.
Meer informatie op www.landgoedscherpenzeel.nl.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Burgemeester Royaardslaan 1
3925 GG Scherpenzeel
Regio Veluwe – Gemeente Scherpenzeel
Verworven 2005 – Oppervlakte 7 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Trouw/feestlocatie
-
Vergaderlocatie
Geschiedenis
Scherpenzeel, gelegen op de grens van Gelre en het Sticht, was strategisch gezien een belangrijk punt. In de 14e eeuw stond er op dezelfde plek al een versterkt huis.
Landheren van Scherpenzeel
Tussen de Hertog van Gelre en de Bisschop van Utrecht waren in die tijd regelmatig strubbelingen. Scherpenzeel was door de eeuwen heen nu weer Utrechts, dan weer Gelders bezit. Vanaf de 13e of 14e eeuw was Scherpenzeel eigendom van de familie Van Scherpenzeel. Na 1636 waren respectievelijk de families Westerholt, Van Naamen en Royaards eigenaar.
Die laatste familie heeft het huis, koetshuis, poorthuis en park in 1975 overgedragen aan de gemeente Scherpenzeel en vanaf begin jaren tachtig heeft het dienst gedaan als gemeentehuis. Het omringende landgoed Scherpenzeel bleef in particulier bezit.
Bij een ingrijpende restauratie besloot men om het neogotische karakter van het huis te behouden en niet terug te grijpen op oudere bouwperioden.
In 2005 heeft de gemeente het Rijksmonument Huis Scherpenzeel met bijbehorend park, poortgebouw en koetshuis overgedragen aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.
Park
In 1856 heeft architect Van Lunteren het landschapspark ontworpen, compleet met koetshuis, oranjerie, moestuin, tuinmanswoning, ijskelder en theekoepel aan de Lunterse Beek. Naast deze tastbare elementen biedt het park verschillende ‘vergezichten’. Voor de aanleg van het landschapspark moest de doorgaande weg wijken. Tegelijkertijd heeft het huis de functie buitenplaats gekregen. Sinds de aanleg van het park hebben meerdere bekende tuin- en landschapsarchitecten het park vernieuwd.