Kasteel Wadestein

Wadestein locatie
Wadestein schaap
Wadestein tekening kasteel

Ontdek Kasteel Wadestein

Klein perceel grasland waarin zich in de bodem de resten bevinden van kasteel Wadestein.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Wadensteinsesteeg
4171 CM Herwijnen

Regio Rivierengebied – Gemeente
Lingewaal

Wadestein kaart

Geschiedenis

Wadestein toren

Kasteel Wadestein

De huidige naam moet het kasteel al vóór 1558 hebben gekregen. In dat jaar werd het huis in leen gegeven aan Marten van Rossem, een neef van de bekende Gelderse maarschalk. Het langgerekte, rechthoekige kasteel dateerde grotendeels van omstreeks 1600. In de 17e eeuw was het kasteel in handen van het geslacht Van Bije. Deze eigenaren werden in 1714 opgevolgd door de familie Van den Steen.

In de 18de eeuw was het kasteel nog in goede staat. Beschrijvingen uit die tijd maken melding van het vele beeldhouwwerk waarmee Wadestein was gedecoreerd. Tot rond het midden van de 19e eeuw was de eerste verdieping van het kasteel nog bewoond. In 1865 werd het kasteel echter gesloopt op de ronde toren en een latere aanbouw na, die nog tot kort voor 1910 bewoond bleven. Daarna volgde verder verval. Alleen de ondergrondse kelderverdieping, de ronde toren en de aanzet van het aangrenzende stalgebouw op de voorburcht bleven bestaan tot in de Tweede Wereldoorlog. Mogelijk is de kelderverdieping al rond het jaar 1300 gebouwd. In de kelders waren kruis- en tongewelven aanwezig.

De toren

De toren uit de 14e of 15e eeuw werd in de 19e eeuw hersteld en van kantelen voorzien. In 1909 werden deze kantelen nog met cement afgewerkt. De ronde toren had een doorsnede van ruim zes meter. In de jaren 1940-1945 ging ook dit laatste bovengrondse restant van Wadestein verloren. Sindsdien zijn er alleen nog ondergrondse resten van het kasteel.

Toen er niet meer dan ondergrondse restanten waren, heeft de Geldersche Archeologische Commissie zich voor Wadestein ingezet. Deze commissie droeg Wadestein in 1947 aan Geldersche Kasteelen over en sindsdien wordt het als archeologisch monument in stand gehouden. Systematisch archeologisch onderzoek heeft nog niet plaatsgevonden.

Wadestein locatie

‘Alde hofstat’

In 1390 staat Derck van Herwynen Johansz. te boek als eigenaar van Wadestein. Kasteel Wadestein werd in 1402 al omschreven als een ‘alde hofstat’. Het was toen in handen van Bruysten van Herwynen. Maar hoe oud Wadestein precies is, is onbekend. Wel is duidelijk dat het om een groot complex ging, met een voorburcht.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.