Landgoed Duno
Ontdek Landgoed Duno
De fantastische ligging op de stuwwal aan de Nederrijn, met spectaculaire uitzichten en spontaan ontspringende beken, maken Duno in ecologisch opzicht uniek in Nederland. Het voormalige landgoed herbergt tal van cultuurhistorische relicten. Het is een geliefd recreatiegebied.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Fonteinallee 2b
6865 ND Doorwerth
Regio Veluwe – Gemeente Renkum
Verworven 1932 – Oppervlakte 68 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Wandelroute
-
Honden losloopplaats
Beleef het Azalealaantje
In het radioprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland vertelt boswachter Ben Oosting over de geschiedenis van het gebied, de vergissing waardoor de Azalealaan op het landgoed ineens veel meer kleur kreeg dan eigenlijk was bedoeld en over de sleutelrol die het landgoed had in vroege middeleeuwen vanwege de ligging.
Rode route wandelen over Duno
parkeerplaats kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
6865 ND Doorwerth
Rechtstreeks naar de Azalealaan
parkeerplaats Landgoed Duno
Dunolaan 45
6869 VB Heveadorp
Geschiedenis
Park met cementrustiek
Voor de Tweede Wereldoorlog was Duno een fraai park met een imposant landhuis dat in gebruik was als hotel. Karakteristiek voor het park waren cementrustieke trappen, rotspartijen, vijvers en watervallen. In Nederland zijn er weinig parken met een vergelijkbare hoeveelheid cementrustiek. Tijdens de Slag om Arnhem is het landhuis verwoest en raakte het park zwaar beschadigd.
Restauratie
In de jaren daarna is het door Geldersch Landschap & Kasteelen in de basis hersteld. Een aantal bijzondere landschapselementen zoals de Cascadewaterval, een aantal uitzichten en enkele zwaar beschadigde karakteristieke trappen en bruggen konden echter in die tijd niet met de restauratie worden meegenomen. Enkele jaren geleden heeft GLL diverse elementen hersteld om een deel van de vroegere grandeur van de Duno terug te brengen.
Beheer
Het beheer van Duno is vooral gericht op het behoud van de hoge cultuurhistorische, landschappelijke en recreatieve waarden.
Cultuurhistorie beleefbaar
In het gebied ten zuiden van de Dunolaan is de situatie aan het begin van de 20e eeuw onze leidraad voor het beheer. Dat betekent ook dat we daar nu eenmalige grotere ingrepen zullen doen om de (cultuur)historie te laten herleven.
Denk hierbij aan het herstel van de cementrustieke elementen en van enkele spectaculaire uitzichten. Ook willen we rond het Dunoplateau een hek herplaatsen dat een duidelijk onderscheid maakt tussen tuin en bos. Verder staan het verbeteren van de padenstructuur en het weer aanleggen van terrassen op het programma.
Tot slot willen we de plekken waar huizen gestaan hebben (Jagershuis, Berghuis, de Eikenhof) herkenbaar maken door de inrichting eromheen te accentueren. Op de steile zuidhellingen gaan we de huidige begroeiing omvormen naar hakhout. En in de Elzenpas (een kwetsbaar bronnengebied) zullen de vijvers en sprengen beter zichtbaar worden gemaakt.
Natuurlijk houden we ook rekening met bijzondere natuurwaarden. Op een aantal plekken geven we houtproductie extra aandacht.
Zicht op de Rijn
Voor het algemene beheer zijn de belangrijkste punten: de hellingen beschermen, de stilte en donkerte van het gebied bewaken, de dekking voor onder andere reewild verbeteren en de bosstructuur en -samenstelling versterken.
Ook zullen het Dunoplateau en de Hunnenschans verschraald worden door een hooilandbeheer van maaien en afvoeren. De uitzichten vanaf het Dunoplateau en vanaf de wandeling bovenlangs de Fonteinallee worden opengehouden. Het beheer van het water gaan we meer afstemmen op natuurwaarden, behalve in het Cascadedal en de Elzenpas, waar cultuurhistorie de belangrijkste waarde vertegenwoordigt (cementrustiek) en natuur nevengeschikt is.
De Hunnenschans zal worden vrijgehouden van bomen, struiken en varens. Het cementrustiek zullen we regelmatig inspecteren en ontdoen van eventuele beplanting.
De beide parkeerplaatsen voor bezoekers/recreanten willen we verbeteren wat betreft inrichting en informatievoorziening.