Landgoed Mariëndaal
Ontdek Landgoed Mariëndaal
Het heuvelachtige Mariëndaal ligt aan de noordkant van Arnhem. Al wandelend of fietsend ziet u golvende bouwlanden en weilanden met vee, lanen, bossen, sprengen, beekjes en vijvers. Te midden daarvan liggen enkele boerderijen en oude huisjes.
Waarom is dit natuurgebied bijzonder?
Bij dit landgoed hoort de Groene Bedstee, een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. De haag is in 1865 aangelegd. De dames van het landgoed konden in de schaduw van het bladerdak een wandelingetje maken, zodat de zon hun huid niet zou verkleuren. Een blanke huid was in die tijd een teken van welvaart.
Groene Bedstee
De tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang is in 1865 aangelegd. Hij werd vroeger door de dames van het landgoed gebruikt. Hier konden zij hun wandelingetje maken in de schaduw van het bladerdak, waardoor hun huid mooi blank bleef. Midden in de Bedstee, op de kruising, staat bij een bankje een lindeboom. De boom staat symbool voor de liefde.
Aan de binnenkant van de tunnel is het zo donker dat er nauwelijks blad groeit. De grillige takken van de beuken zijn daardoor goed te zien. In de haag nestelen veel vogels als winterkoning en fitis.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Schelmseweg
6816 Arnhem
Regio Veluwe – Gemeente Arnhem
Verworven 1936 – Oppervlakte 114 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Wandelroute
-
Honden losloopplaats
-
Monumentaal gebouw
-
Toegankelijkheid
Geschiedenis
In de buurt van het landgoed lag vroeger een oud klooster. Landhuis Mariëndaal is van oorsprong uit de 18e eeuw.
In 1392 werd even ten noordoosten van het huidige landhuis Mariëndaal een augustijnenklooster gesticht. Van het klooster zijn alleen grafzerken over. Er staat er een bovenaan de Middellaan opgesteld als ‘stenen tafel’.
Landhuis
In 1791 kwam het landgoed in handen van de Arnhemse burgemeester mr. J.N. van Eck. In 1857 werd het 18e-eeuwse huis ingrijpend verbouwd en vergroot tot het huidige huis. Het oude interieur is verloren gegaan. Het huis is in erfpacht uitgegeven en niet toegankelijk voor het publiek.