Scholtengoed Kossink en Vennevertloo
Ontdek Scholtengoed Kossink en Vennevertloo
Kossink is een hoeve uit de 18e en 19e eeuw, met oudere korenspieker, landbouwgronden en gevarieerd loofbos langs de Vennevertlose Beek. Het licht glooiende gebied wordt doorsneden door beken en waterlopen. Er is veel bos en in het oosten liggen natte heidegebiedjes. Het is ideaal wandel- en fietsgebied.
Natuur
Afwisselend en bosrijk agrarisch gebied biedt bescherming aan veel diersoorten. Tussen de percelen zijn vaak nog oude houtwallen en soortenrijke sloten en beekjes.
Planten
Langs de Vennevertlose Beek groeien slanke sleutelbloem, bosanemoon en bosandoorn. De bossen rond het erf van Kossink bestaan vooral uit oude eiken. Er komen ook andere bostypen voor, met essen en struiken zoals de inlandse vogelkers en meidoorn. In de kruidlaag groeien dalkruid en salomonszegel. Op vochtige plekken komt massaal schaafstro voor.
Dieren
De bossen en bosranden bieden dekking aan het ree. In het hele gebied komen veel vogelsoorten voor, waaronder ransuilen. In bossen met dicht struikgewas is de nachtegaal te horen.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Kremerweg 1
7105 CB Winterswijk Huppel
Regio Achterhoek – Gemeente Winterswijk
Verworven 1971 – Oppervlakte 25 ha
Hier en daar zijn picknickplekken met informatie. Bij de buurtschap Henxel is een bushalte.
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Fietsen
-
Monumentaal gebouw
Geschiedenis
Dit is een oud cultuurlandschap. Hier en daar zijn nog sporen van middeleeuwse landbouwmethoden te vinden.
Bijvoorbeeld de typische vloeiweides. Dat zijn goed herkenbare percelen grasland met een laag walletje er omheen. Het grasland werd in de vroege lente tijdelijk onder water gezet. De grond warmde zo op, werd verrijkt met mineralen en schadelijke bodeminsecten werden verdelgd. Het was een goede manier om het seizoen eerder te laten beginnen en zo de opbrengst te verhogen.
Ontginningsgebied
Het landschap ten noordoosten van Winterswijk is een oud ontginningsgebied. Er lag ooit een groot heidegebied, het Masterveld. Vanuit kleine enclaves bij Kossink is het gebied stap voor stap ontgonnen.
Oude ontginningen volgen vaak de natuurlijke lijnen van het landschap. Jonge ontginningen zijn rationeler. Ze lopen vaak langs rechte lijnen.
Wist u dat…
… in het gebied op natte plekken veel schaafstro groeit? Dit plantje werd vroeger gebruikt bij het maken van violen…
De stengels van schaafstro voelen zeer ruw aan. Dat komt door de siliciumkristallen in de stengelwand. De plant werd vroeger gebruikt om klankkasten van muziekinstrumenten zoals violen glad te schuren en te polijsten.