Scholtengoed Meerdink en Lammers
Ontdek Scholtengoed Meerdink en Lammers
Oude boerenlandgoederen in het buitengebied van Winterswijk. Een prachtig coulisselandschap langs de Dambeek en de Stortelersbeek met oud eikenbos, akkers, weilanden en houtwallen. Het is ideaal fiets- en wandelgebied.
Natuur
Planten
In het gebied groeit veel oud en goed ontwikkeld bos met interessante plantensoorten. Ook in de natte gebieden, bij de vennetjes en langs de beken, komen bijzondere soorten voor.
Opvallend in het bos is de rijke natuurlijke groei van hulst en adelaarsvaren, beide kenmerkend voor oud bos. Langs de Dambeek is het bos in het voorjaar hier en daar wit van de bosanemoon en bosklaverzuring. In het bos op Lammers ligt een heidevennetje waar klokjesgentiaan, kleine zonnedauw, moeraswolfsklauw en de zeldzame rijsbes groeit. Langs de beek komt ook de zeldzame beukvaren voor. Tussen ven en bos staat veel vuilboom. Die is voor veel vlindersoorten belangrijk.
Dieren
Het afwisselende landschap vormt een goed leefgebied voor marterachtigen. Steenmarter, bunzing, hermelijn en wezel behoren tot de vaste bewoners. In totaal zijn in dit gebied ruim 50 soorten broedvogels geteld. Ook de grote bosmuis, heidesabelsprinkhaan, hazelworm en levendbarende hagedis zijn in het gebied te vinden.
In de houtwallen laat de nachtegaal zich regelmatig horen en langs de Dambeek broeden soms grote gele kwikstaart en ijsvogel. De geelgors en de boomleeuwerik zijn vaste broedvogels op het heideveldje.
Op Lammers liggen veel rode bosmierenhopen, in de streek ‘sproakhampen’ genoemd. Op de overgang van bos naar water zie je in het voorjaar ook groentjes, een kleine pagevlinder.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Meerdinkweg
7108 BJ Woold
Regio Achterhoek – Gemeente Winterswijk
Verworven 1965 – Oppervlakte 65 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Wandelroute
-
Fietsen
-
Monumentaal gebouw
Geschiedenis
De scholtengoederen rond Winterswijk hebben een rijke geschiedenis. Door speciale privileges konden de gebieden uitgroeien tot machtige boerenlandgoederen.
Meerdink was een van de oudste en belangrijkste scholtengoederen in Winterswijk. Vanaf ongeveer 1300 namen Meerdink en Roerdink een speciale positie in. Het waren scholten van de Bredevoortse adel. Ze traden op als tussenpersoon tussen de drost (plaatsvervanger van de heer) en de horige bevolking (de boeren) van Winterswijk. De eikenbossen zijn destijds aangelegd om te voorzien in de houtbehoefte op het scholtengoed zelf.
17e eeuw
Meerdink besloeg in de 17e eeuw 140 ha. Het grootste deel werd ingenomen door boerderijen van de onderhorigen. De onderhorigen voldeden de pacht in natura en door arbeid.
18e eeuw
Van groot belang voor de scholten was de handel op de IJsselsteden. Er werd vooral linnenweefsel verhandeld, maar ook veel ham en spek. Tussen 1700 en 1770 werden door Meerdink verscheidene erven aangekocht. Het groeide uit tot 250 ha.
20e eeuw
Meerdink is in 1965 gekocht van de familie Esselink. Die had het sinds de 18e eeuw in bezit. De klassieke 17e-eeuwse scholtenboerderij Meerdink werd in de 20e eeuw tot veestal verbouwd. Op het complex kwam toen een moderne villa als woonhuis.