Help mee onze bossen klimaatbestendig maken
Door klimaatverandering, stikstof en perioden van extreme droogte of regen verzwakken onze bossen. En krijgen planten en dieren het steeds moeilijker. Het goede nieuws is dat we de bossen nu nog kunnen redden, maar daar mogen we echt niet mee wachten. Help mee onze bossen te beschermen.
Wat gaan we doen?
We moeten onze bossen de komende jaren veerkrachtiger maken. Dat doen we door in bestaande bossen nieuwe loofbomen te planten van verschillende soorten en die de eerste jaren zorgvuldig te beschermen tegen vraat door reeën en herten. Door bomen te kiezen die beter tegen droogte kunnen en meer CO2 vastleggen, verbetert de bodem in de loop van de tijd en worden onze bossen beter bestand tegen klimaatverandering.
Opbrengst actie ‘Klimaatbestendige bossen’
Help je mee? Geef een gift zodat we nog meer bomen kunnen planten.
Laat onze prachtige Gelderse bossen niet verdwijnen
Wist je dat een kwart van de Nederlandse bossen in Gelderland staat? Samen zetten we alles op alles om ze niet kwijt te raken. In Duitsland worden grove dennenbossen en bossen met fijnspar al op grote schaal aangetast. In Nederland zien we bossen met fijnspar ook snel achteruitgaan. We moeten nú dan ook ingrijpen. Nu het nog kan. Help je ook mee?
Bram de Jong, beheerder Zuid-Veluwe
“Als je iets wilt doen voor de leefomgeving van je kinderen en kleinkinderen, is het aanplanten van bomen het beste dat je kunt doen.”
Wat is er aan de hand?
- Klimaatverandering. Door perioden van extremere droogte of juist hevige regen kunnen sommige boomsoorten op termijn niet of nauwelijks overleven.
- Ernstige verdroging. Door periodes van extreme droogte wordt het grondwater onvoldoende aangevuld. Bomen worden daardoor minder gezond en gevoeliger voor ziekten en plagen. Daarnaast neemt de kans op bosbranden toe.
- Ziekten en plagen. Wanneer de vitaliteit van bomen en bos achteruitgaat, krijgen plaaginsecten en schimmels meer kans. Vooral bossen met veel bomen van één soort, zijn erg kwetsbaar. De bomen kunnen daar in één keer ziek worden en doodgaan. De es, fijnspar en lariks hebben afgelopen jaren veel last gehad van ziekten en plagen.
- Bodemverzuring. Door het stikstofoverschot verzuurt de bodem. Dat tast de gezondheid van de boom, de bodem en het bodemleven aan waardoor bomen extra gevoelig worden voor droogte.
Help mee om onze Gelderse bossen veerkrachtiger te maken
Jouw gift zorgt ervoor dat we bomen kunnen planten en met speciale rasters kunnen beschermen tegen wildvraat door reeën en herten, die gek zijn op jonge loofboompjes. Zo voorkomen we dat onze prachtige bossen én de planten en dieren die er leven
verdwijnen.