Landgoed De Voorst
Ontdek Landgoed De Voorst
We zijn vlakbij Zutphen, maar je waant je in Versailles. Huis De Voorst is een statig 17e-eeuws huis in een prachtig gevarieerd landschap met een tuin, parkbos en cultuurgronden. In het huis kan worden getrouwd.
Planten
In het parkbos groeit de zeldzame driehoeksvaren. Langs de gracht groeien in de kademuur diverse soorten muurplanten, waaronder tongvaren, muurvaren en grasklokjes. Langs de binnenzijde van de muur groeit weidegeelster. In en langs de bosvijver groeit een keur aan oever- en waterplanten, zoals drijvend fonteinkruid.
Paddenstoelen
Ten zuiden van de gracht groeien in het bos breedbladige wespenorchis en het maarts en blauwsporig viooltje. Er groeien veel fraaie paddenstoelen in het gebied. Maar fraai is niet altijd onschuldig. Pas bijvoorbeeld op voor de groene knolamaniet, die is dodelijk giftig.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Binnenweg 2
7211 MA Eefde
Regio Achterhoek – Gemeente Gorssel
Verworven 1988 – Oppervlakte 131 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Fietsen
-
Monumentaal gebouw
-
Overnachten
-
Trouw/feestlocatie
-
Vergaderlocatie
Geschiedenis
Het ‘on-Nederlandse’ huis brandde in 1943 vrijwel volledig af. Het is gerestaureerd in oude stijl, maar het interieur kon niet worden hersteld. Achter het huis ligt een bijzondere tuin.
Bij de bouw van De Voorst, aan het eind van de 17e eeuw, spaarde eigenaar Arnold van Keppel kosten noch moeite om tot een spectaculair resultaat te komen. Voor het ontwerp nam hij de vermaarde architecten Jacob Roman en Daniel Marot in de arm. Het duo had een paar jaar eerder Paleis Het Loo ontworpen. Het interieur werd overdadig voorzien van stucwerk en andere sierelementen en voor de inrichting werd alleen gebruik gemaakt van de duurste meubels.
Brand
In de loop van de tijd heeft het huis veel veranderingen ondergaan. Na een grote brand in 1943 kon het interieur niet meer hersteld worden.
Aan de buitenzijde werd het 17e-eeuwse uiterlijk hersteld. Hierdoor zijn de ‘on-Nederlandse’ van De Voorst ook tegenwoordig nog blikvangers, zoals het loden koepeldak en de zuilengalerijen.
Park en tuin
Het park en de tuinen werden aangelegd in de formele stijl die aan het eind van de 17e eeuw in zwang was. Er zijn waterbassins, symmetrische vlakken met parterres en moestuinen achter hagen. Er zijn nu nog elementen van de tuinen te zien, de Voorster Allee en Kapperallee bijvoorbeeld.