Batenburg

Batenburg ruine
Batenburg uil
Batenburg weiland koeien

Ontdek Batenburg

Een indrukwekkende ruïne van een van de oudste kastelen van Gelderland. De ruïne is te bekijken met een gids. In de omgeving kan worden gewandeld. Bij de ruïne liggen een eendenkooi, molen en een mooie uiterwaard.

Waarom is dit kasteel belangrijk?

Batenburg is een van de oudste kastelen van Gelderland: er is bewijs dat het kasteel in de twaalfde eeuw al bestond. Nu is er alleen nog een ruïne van over.

Help ons dit erfgoed te behouden

Locatie & voorzieningen

Locatie

Molendijk 11
6634 KE Batenburg

Regio Rivierengebied – Gemeente Wijchen
Verworven 1952 – Oppervlakte 33 ha

Trouwreportage bij kasteelruïne € 75,00 (1 uur). Reserveren hernen@glk.nl.

kaart Batenburg

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Overnachten

Geschiedenis

De geschiedenis van Batenburg gaat terug tot het midden van de 12e eeuw. Het gebied was toen in handen van het geslacht Van Batenburg.

Daarna volgden nog veel andere geslachten, graven en vorsten totdat de kasteelruïne en directe omgeving, met tijnshuisje, landarbeidershuisje en de noordelijker gelegen eendenkooi, in 1953 eigendom werden van de Nederlandse Staat.

Hooggelegen

Batenburg staat op een hoge plek omdat er vroeger in het rivierengebied geregeld dijkdoorbraken plaatsvonden. Het stond hoog en droog en de bewoners konden eventuele vijanden goed in de gaten houden. Die kwamen meestal over de rivier, want het achterland was te zompig.

Toren

Aanvankelijk bestond het kasteel Batenburg uit een vierkante tufstenen toren gebouwd op een ‘motte’. Dat is een heuvel, die op een bestaand rivierduin is aangelegd. Omstreeks 1350 werd rond de toren een ronde bakstenen verdedigingsmuur aangelegd. Deze werd rond 1500 verwoest en na 1540 herbouwd. In de tweede helft van de 16e eeuw zijn drie uitspringende halfronde torens en een poortgebouw aan deze ringmuur toegevoegd. De grootste van deze torens, de Bronckhorstertoren, staat nog grotendeels overeind. Vooral de kelder met schietgaten is goed bewaard gebleven.

Steengroeve

De burcht is steeds aan de eisen van de tijd aangepast. Rond 1600 verschenen er woonvertrekken op het zuidelijk gedeelte van het binnenterrein, in 1686 gevolgd door een grote woonvleugel aan de westzijde. Volgens een 18e-eeuwse omschrijving waren binnen de muren ‘een ruime plaats, pragtige en luchtige vertrekken en groote overwelfde kelders’. Deze pracht ging verloren door de brand die Franse troepen in 1794 stichtten. De resterende muren en torens zijn gedurende de 19e eeuw steeds verder in verval geraakt. Vooral ook doordat omwonenden de ruïne als steengroeve gebruikten. Tussen 1988-1992 heeft Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen ervoor gezorgd dat de ruïne in stand bleef.

Tijnshuisje

Tegenover de ruïne van Batenburg liggen twee kleine, witgepleisterde huisjes: het tijns- of barrièrehuisje van Batenburg (Molendijk 11) uit de tweede helft van de 17e eeuw en een landarbeidershuisje (Molendijk 9) uit het midden van de 19e eeuw. Het tijnshuisje sloot samen met een soortgelijk huisje de toegang tot kasteel Batenburg af door middel van een hek dat tussen de huisjes stond.

Video’s Batenburg

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.