Huis te Eerbeek
Ontdek Huis te Eerbeek
Dit gevarieerde en bosrijke gebied ligt aan de rand van het Veluwse dorp Eerbeek. Het is een oud landgoed met een huis, loofbos, houtwallen, graslanden en een mooie beek met een watermolen.
Natuur
Dieren
Op een oud landgoed vinden veel verschillende soorten dieren een plek. Vooral veel vogels zijn hier te zien. De kleine bonte specht en appelvink leven in het loofhout. Een soort als het goudhaantje leeft in het naaldhout. Aan de beek komen ook de ijsvogel en de grote gele kwikstaart voor. Deze soorten houden van stromend water.
Planten
Het bos is opvallend gevarieerd en de beplanting is van verschillende leeftijd. Er komen bijzondere plantensoorten voor, zoals bijvoorbeeld dalkruid. Ook breedbladige wespenorchis, familie van de orchideeën, kun je hier tegenkomen, evenals de witbloeiende gewone salomonszegel. Naast bos zijn ook houtwallen, lanen en graslanden aanwezig op het landgoed.
Oliemolen bezoeken
De Eerbeekse oliemolen draait in april op zondagmiddag en van mei t/m oktober op zaterdag en zondag tussen 12.00-16.00 uur. Entree is gratis.
De imposante molenstenen draaien, er wordt olie geslagen en veekoeken ontstaan. Je kunt uitleg krijgen over de werking van de molen. De olie is te koop en kan worden gebruikt voor veredeling van hout, zoals tuinmeubelen, maar ook voor onderhoud van natuursteen en leer. De olie geeft glans aan vachten van huisdieren en maakt ruwe handen weer zacht.
De oliemolen is ook op afspraak te bezichtigen, neem daarvoor contact op Restaurant Grand Café De Korenmolen.
Bezoekadres
Kanaalweg 3
6961 LW Eerbeek
tel. (0313) 65 13 31
www.dekorenmolen.com
Locatie & voorzieningen
Locatie
Prof. Weberlaan 1
6961 LX Eerbeek
Regio Veluwe – Gemeente Eerbeek
Verworven 1942 – Oppervlakte 30 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Honden losloopplaats
-
Fietsen
-
Horeca
-
Monumentaal gebouw
-
Trouw/feestlocatie
-
Vergaderlocatie
Geschiedenis
Deze plek heeft een lange geschiedenis. Het huis is op veel verschillende manieren gebruikt en vaak herbouwd en aangepast. Oude middeleeuwse en 17e-eeuwse elementen zijn nog overal terug te vinden.
In de 19e eeuw is het huis meerdere malen verbouwd tot het huidige neoclassicistische huis. Van het oorspronkelijke middeleeuwse huis, een havezate uit de 14e eeuw, zijn in de noordvleugel nog delen te zien. De tuin en de directe omgeving van het huis zijn aangelegd in de 19e-eeuwse landschapsstijl.
Gebruik
Het huis is in de loop van de tijd op verschillende manieren gebruikt als woonhuis, maar ook als jachtslot, als zaal voor een krijgsraad en het deed zelfs dienst voor rooms-katholieke missen.
Visvijvers
Bij een rondgang over het landgoed is het parkontwerp uit de 16e en 17e eeuw nog steeds goed zichtbaar. Een kaart uit 1642 geeft vakken en rechte lanen weer die nog steeds zichtbaar zijn. Alleen de invulling van de vakken is gedurende de geschiedenis gewisseld van bos naar waterpartij of grasland. In de vijvers werd waarschijnlijk vis gekweekt.