Landfort
Ontdek Landfort
Langs de Oude IJssel, dicht tegen de Duitse grens bij Anholt, vind je de buitenplaats Landfort. Het landhuis wordt omgeven door een fraai parkbos met bijzondere bomen en veel water. In 2016 sloot GLK een overeenkomst met stichting Erfgoed Landfort (sEL) voor de langdurige pacht van het centrale deel van het landgoed met het landhuis, koetshuis, park en moestuin. Op die zes hectare heeft sinds 2017 een ware metamorfose plaatsgevonden.
Waarom is deze buitenplaats bijzonder?
De geschiedenis van Landfort gaat terug tot 1434. De stichting Erfgoed Landfort heeft vanaf 2017 hard gewerkt om het landhuis te restaureren en in stijl in te richten en het koetshuis te herbouwen. Nu is het een mooi voorbeeld van een 19e-eeuws landgoedensemble. Het park is in 1823 aangelegd door J.D. Zocher jr.
Natuur
Dieren
Het parkbos is een toevluchtsoord voor veel vogelsoorten. In de waterpartijen komen veel amfibieën en insectensoorten voor.
Zo kunnen de weidebeekjuffer en veel andere libellensoorten regelmatig bij het water worden gezien. In de gracht en de vijver leven kikkers en de ijsvogel jaagt er op kleine visjes. In de hoge bomen en het dichte struikgewas eronder zijn vogelsoorten als de wielewaal en de nachtegaal gezien.
Planten
Het huis, de tuinen en het park vormen één geheel. Het park is in 1823 aangelegd door J.D. Zocher jr. Er staan bijzondere boomsoorten.
Het parkbos is aangelegd in Engelse stijl: landschappelijk en romantisch, met slingerpaden, boompartijen en slingerende waterpartijen. Er zijn exotische boomsoorten geplant. Een deel daarvan is nog steeds aanwezig zoals moerascipres, tulpenboom, vederbeuk, rode beuk, ginkgo, weymouthden, dwergcipres en catalpa.
Zeldzame soort
In de struiklaag komen mispel en taxus voor, een van de weinige inheemse naaldboomsoorten. In de oude bosgedeelten staat veel essenhout. In de kruidlaag vinden we maagdenpalm, groot springzaad, bosandoorn en hop. In de gracht rond het huis groeit waterviolier en pijlkruid. Ook het zeldzame lidsteng komt hier voor, een plant die groeit in zeer helder water.
Wandelen & fietsen
Het park is zeker een wandeling waard. Vanuit de groene oase van het parkbos heeft u prachtige doorkijkjes naar het relatief open rivierenlandschap in de omgeving. Het terrein is licht glooiend, mooi om te fietsen.
Het huis en de tuin binnen de gracht zijn op dit moment nog niet toegankelijk voor het publiek.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Landfortseweg 4
7078 BT Megchelen
Regio Achterhoek – Gemeente Oude IJsselstreek
Verworven 1970 – Oppervlakte 48 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Monumentaal gebouw
Geschiedenis
Landfort heeft een lange reeks bezitters gehad en het is vaak verwoest in oorlogen. Het huis dat er nu staat is uit 1827. Het heeft een aantal bijzonderheden.
Zo heeft het huis een inpandige oranjerie voor het overwinteren van planten. In de oranjerie was heteluchtverwarming aangebracht. Dit is mogelijk een van de eerste verwarmingen van deze soort in ons land.
Grondige restauratie
Het huis is van architect Übbing, die ook het opvallende duiventorentje heeft ontworpen. Het torentje is van 1825. Aan de oostzijde van het huis ligt een gietijzeren brug, in 1872 gemaakt in Isselburg, net over de grens in Duitsland. de restauratie door GLK aan het eind van de 20e eeuw heeft ervoor gezorgd dat deze de tand des tijds weer kan weerstaan. De recente restauratie door de stichting Erfgoed Landfort heeft nu ook de binnenzijde in oude luister hersteld.