Landgoed Oorsprong en Zilverberg
Ontdek landgoed Oorsprong en Zilverberg
Landgoed Oorsprong in Oosterbeek is een heuvelachtig landschap op de Arnhemse stuwwal. Het is een mooi en gevarieerd gebiedje met bossen, akkers en waterpartijen.
Waarom is dit natuurgebied bijzonder?
Deze monumentale weg is in 1848 aangelegd door baron van Brakell, heer van Doorwerth. Hij noemde de weg ‘de Italiaanse weg’ vanwege de haarspeldbochten langs de helling, zoals ook veel wegen in Italië deze kennen. De beukenbomen stonden er al: de weg is langs de bomen aangelegd.
Natuur
Dieren
Op het landgoed leven reeën, hazen en konijnen. De vos brengt hier, onder de rook van de stad, ieder jaar zijn jongen groot.
De grote gele kwikstaart broedt hier en af en toe wordt er ook de ijsvogel gesignaleerd. In de holtes van de eiken en beuken langs de Italiaanseweg broeden bosuilen, holenduiven en spechten. Ook dienen ze als ideale verblijfplaats voor vleermuizen. Buizerd, havik en sperwer zijn algemeen voorkomende roofvogels.
Planten
In het gebied groeien veel bijzondere mossen en paddenstoelen. Dat heeft te maken met de vele oude bomen op het landgoed.
Bijzondere soorten mos als watervalmos, fijn laddermos en dikkopmos zijn hier te vinden. In de beek komt het zeer zeldzame paarbladig goudveil voor, een teer plantje uit de steenbreekfamilie.
Paddenstoelen
In het gebied groeien veel paddenstoelen die leven op hout zoals witte bultzwam, platte en echte tonderzwam, doolhofzwam, biefstukzwam, oesterzwam en porseleinzwam. Ook soorten die in symbiose leven met bomen zijn hier veel te vinden, zoals de violetgroene russula en het elfenschermpje. Opvallend zijn de gele aardappelbovisten langs de Italiaanseweg. Op deze zwam groeit vaak de parasitaire kostgangerboleet.
Wandelen
Gemarkeerde route
Op Hoog Oorsprong vindt u een gemarkeerde wandelroute. Op Laag Oorsprong niet, maar door de beperkte omvang van het gebied zult u niet verdwalen.
Wandelroutes
Uw eigen wandelroute in deze omgeving samenstellen kan op www.wandelenindoorwerth.nl. Ook de gemeente Renkum heeft in de buurt verschillende wandelroutes uitgezet.
Honden op het landgoed
Laag Oorsprong is aangewezen als hondenlosloopgebied op wegen en paden. Hiervoor geldt maximaal 2 honden per begeleider. Op landgoed Hoog Oorsprong is de hoek tegen de Kerklaan een aangewezen hondenlosloopgebied. Kijk voor specifieke aanwijzingen ook op de openstellingborden.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Van Borsselenweg
Oosterbeek
Regio Veluwe – Gemeente Renkum
Oppervlakte 87 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Honden losloopplaats
Verleden beleven
Bovenop de stuwwal stond vroeger een landhuis. Dat is tijdens de slag om Arnhem in 1944 verloren gegaan. De contouren van het huis zijn in het landschap aangegeven.
De ‘footprint’ laat zien waar het huis precies stond. Informatieborden geven uitleg over het huis en over de oorlogshandelingen in dit gebied. Zo blijft dit deel van de geschiedenis van landgoed de Oorsprong zichtbaar voor komende generaties.
Uitzichtpunt
Op het plateau voor het voormalige huis staat een grote picknicktafel. Vanaf die plek heeft u een mooi uitzicht over de rivier en de uiterwaarden.
Historisch zwembad
Bij het landhuis de Oorsprong in Oosterbeek werd in 1930 een zwembad aangelegd dat wordt gevoed met water uit de beek. In grote slingers stroomt het water oppervlakkig over zwart geverfd beton om op te warmen, voordat het in de twee zwembassins komt. Uiteindelijk stroomt het zwembadwater weer terug in de beek.
In 2012-2013 heeft het hele landgoed een flinke opknapbeurt ondergaan. Ook het historische zwembad is gerestaureerd. Het zwembad is van afstand te zien (niet te bezoeken).
Exclusieve partij rond het zwembad
Het is een prachtige plek voor een bijzonder (zomer)feest, barbecue of andere partij. Wie geïnteresseerd is om het exclusief te huren, kan contact opnemen met boswachter Floris Hulshof, tel. 026 30 38 404. De inkomsten komen geheel ten goede aan onderhoud van natuur en landschap in de gebieden van Geldersch Landschap & Kasteelen.
Vanwege de regelgeving mag er niet gezwommen worden in het zwembad.
Geschiedenis
De naam De Oorsprong komt waarschijnlijk van een bron in het gebied. Via verschillende vijvers en watervallen stroomt het bronwater naar de Nederrijn. Het water is het verbindende element in de lange geschiedenis van het landgoed.
Bij de ontginning in de middeleeuwen was de aanwezigheid van het water een noodzakelijke voorwaarde voor de permanente vestiging. De voormalige kruit- en papiermolens werden er in de 17e en 18e eeuw door aangedreven. Water was ook bepalend bij de ontwikkeling van het gebied tot gerenommeerde buitenplaats en wandelgebied.
Landhuis
Een bijzondere periode begon in 1811. Toen werd op het landgoed een suikerfabriek gevestigd. De eigenaar liet een nieuw landhuis bouwen dat later vaak werd verbouwd. De laatste particuliere eigenaar liet in 1922 een geheel nieuw landhuis bouwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit landhuis verwoest in de slag om Arnhem. Daarna is het niet meer opgebouwd.
Verstild
In 1956 kwam het landgoed in handen van de gemeente Renkum. Het werd een openbaar wandelgebied. Sindsdien is er weinig meer veranderd. Het sinds een halve eeuw verstilde karakter van het landgoed heeft een grote charme behouden.
Herstel
In 2006 heeft de gemeente De Oorsprong in erfpacht overgedragen aan Geldersch Landschap. Een voorwaarde was dat het landgoed zou worden hersteld. Dat is gebeurd in 2012-2013. De wandelpaden en de recreatieve voorzieningen zijn verbeterd en er is bosonderhoud uitgevoerd. Het historische zwembad uit de jaren dertig van de vorige eeuw is gedeeltelijk gerestaureerd.