Landgoed Schouwenburg
Ontdek Landgoed Schouwenburg
Een afwisselend landschap met loofbos, houtwallen, houtsingels en landbouwgronden. Het landhuis met bijgebouwen is in particulier bezit.
Natuur
Dieren
Schouwenburg is rijk aan bosvogels. Zo heb je kans om diverse spechtensoorten of de ijsvogel te spotten. De oude bomen in het gebied creƫren een perfecte leefomgeving voor diverse soorten vleermuizen. Ook komen de das en boommarter voor. Verder leven er veel dagvlinders, libellen en juffers.
Planten
Het bos van Schouwenburg ligt op de overgang van de Veluwe naar de IJsselmeerkust. Hierdoor is het bos in dit gebied rijker aan ondergroei dan de bossen op het nabijgelegen Zwaluwenburg. In de ondergroei is plaatselijk veel gewone salomonszegel te vinden, waar prachtige witte bloemen aan groeien in het voorjaar.
Amerikaanse krentenboompjes
In de houtwallen en singels groeien onder andere Gelderse roos, hazelaar en meidoorn. Kenmerkend voor de houtwallen in deze omgeving zijn de Amerikaanse krentenboompjes met hun witte bloesem en rode en gele herfstkleuren. Het schone Veluwse grondwater in de sloten en beken van Schouwenburg maakt het een goed gebied voor diverse plantensoorten. Waterviolier, spits fonteinkruid en klimopwaterranonkel komen in de wateren voor.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Eperweg
8044 ‘t Harde
Regio Veluwe – Gemeente ‘t Harde
Verworven 1976 – Oppervlakte 71 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Fietsen
-
Monumentaal gebouw
Geschiedenis
Schouwenburg is van oorsprong een boerderij. Later werd het een landhuis. Het huidige huis dateert grotendeels uit 1750-1760, sommige onderdelen zijn ouder: vroeg 17e- of vroeg 18e-eeuws. Wat we ook weten is dat Schouwenburg sinds 1544 vele malen van eigenaar is verwisseld. Toen het in 1867 in handen kwam van mr. J.G.W.H. baron van Sytzama, kantonrechter in Elburg, werd de zaal van het huis tien jaar lang als rechtszaal gebruikt. Uiteindelijk bleef het landgoed meer dan honderd jaar in handen van deze familie.
Het landhuis en de bijgebouwen (koetshuis, dienstwoning, boerderij, stallen) werden vele malen verbouwd en soms gesloopt. De indeling van het koetshuis en de paardenstal voor vier paarden is nog grotendeels oorspronkelijk. De originele tuigenkast bleef gedeeltelijk bewaard. In de stal zijn de hardstenen drinkbak en de gietijzeren ruiven behouden, waarvan er twee nog voorzien zijn van de houten omtimmering die het vullen van de ruiven vanaf de hooizolder eenvoudiger moest maken. Ook is een van de houten stalpalen nog aanwezig. In de dienstwoning, gelegen aan de westzijde van het koetshuis, bleef de originele bakoven bewaard.
Van rechte blokken naar kronkelende paden
Tussen 1700 en 1800 werd Schouwenburg ingericht in formele stijl, met lange rechte lanen en daartussen rechthoekige blokken met bos, akkers of weiland. In de blokken bos lagen ook weer lanenkruizen. In de tweede helft van de 19e eeuw werden delen van Schouwenburg heringericht in landschapsstijl. Het merendeel van de rechte lanen en blokken verdween en werd vervangen door gebogen vormen en paden. Ook de rechte gracht werd op enkele plekken op deze manier aangepast.
Vlakbij het huis kwam een parkje met diverse soorten exotische bomen, zoals moseik, tulpenboom en Japanse notenboom.