Landgoed 't Velde
Ontdek Landgoed ‘t Velde
Aan de boorden van het riviertje de Berkel in de Achterhoek ligt landgoed ’t Velde. Binnen een gracht ligt een havezate uit de 16e eeuw. Het parkbos en de omgeving zijn prachtig wandel- en fietsgebied.
Natuur
Door de hoogteverschillen en de waterhuishouding zijn er veel verschillende soorten vegetatie op het landgoed ontstaan. Op een kleine oppervlakte is een grote rijkdom aan planten- en dierleven te vinden.
Het parkbos
Het parkbos bestaat vooral uit oude eiken en beuken. Tegen de bebouwde kom van Warnsveld ligt het Kapperbos. Dat bestaat uit jonger beukenbos en berkenbroekbos. In de natte delen van het landgoed kun je de zeldzame weidegeelster en de grote keverorchis aantreffen. Ook groeit er de gebogen driehoeksvaren. Op de drogere delen vormt grootbloemige muur witbloeiende plakkaten op de bodem.
Dieren
In het afwisselende landschap leven veel dieren. Vooral vogels floreren hier. De torenvalk nestelt in de bossen en jaagt in de meer open gedeelten. In de bomen langs de Berkel zitten geregeld aalscholvers hun vleugels te drogen. Ook de ijsvogel vertoont zich hier van tijd tot tijd. Een bunker uit de Tweede Wereldoorlog fungeert als vorstvrij winterverblijf voor vleermuizen.
Wandelen
Door ‘t Velde en naastgelegen De Voorst is het heerlijk wandelen.
Op ‘t Velde ligt een hondenlosloopgebied tussen de Lochemseweg en Vordenseweg tot aan de bebouwing van de Bieshorstlaan. In de rest van het gebied en het naastgelegen landgoed De Voorst moeten honden worden aangelijnd.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Rijksstraatweg 127
7231 AD Warnsveld
Regio Achterhoek – Gemeente Warnsveld
Verworven 1953 – Oppervlakte 76 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Honden losloopplaats
-
Monumentaal gebouw
Geschiedenis
De geschiedenis van ‘t Velde begint in de middeleeuwen. In de 17e eeuw wordt het landgoed opgenomen in de parkaanleg van het aangrenzende landgoed De Voorst. Het huis is in de jaren zestig van de vorige eeuw gerenoveerd.
In 1326 wordt landgoed ‘t Velde voor het eerst genoemd. Het huidige huis is uit de 17e eeuw. Ook de tuin en het park werden toen aangelegd. In het begin van de 19e eeuw werd een nieuw ontwerp in landschapsstijl gemaakt. Enkele rechte lanen uit de oude aanleg bleven daarbij gehandhaafd. De gracht kreeg mooie rondingen.
Berkel
In die tijd slingerde de Berkel nog en werd deze in het park opgenomen. De gracht werd gevoed via een slingerende aftakking van de Berkel, die speciaal daarvoor was aangelegd.
Rond 1913 werd de Berkel gekanaliseerd. Van een vriendelijk slingerend beekje dat paste in het parkontwerp werd het een scherpe grens tussen De Voorst en ‘t Velde.
Restauraties
De restauratie van het huis is in 1962-1964 uitgevoerd. Ook het koetshuis is gerestaureerd. In het parkbos binnen de gracht is een mooie collectie bijzondere parkbomen geplant, zoals tulpenboom, amberboom en trompetboom en diverse variëteiten van meer algemene bomen als beuk, kers en es.