Landgoed Warnsborn
Ontdek Landgoed Warnsborn
Landgoed Warnsborn heeft een prachtige terrassentuin met waterlopen, vijvers en keermuurtjes. Er is een rotstuin met uitnodigende paadjes en spannende holen. Het mooie heuvelachtige landgoed heeft veel wandelpaden. Beslist een bezoekje waard!
Waarom is dit natuurgebied belangrijk?
In geïsoleerde wateren zoals de vijvers van Warnsborn is de Europese rivierkreeft veilig: daarbuiten wordt het voortbestaan van deze kreeft bedreigd door de Amerikaanse rivierkreeft. Deze laatste draagt een parasiet bij zich die dodelijk is voor de Europese soortgenoot. Een kweekprogramma moet de bedreigde rivierkreeft ook weer terug brengen in andere gebieden.
Natuur
Op Warnsborn liggen een aantal sprengen. Er ontspringen beekjes die opvallend genoeg naar het noorden stromen, en niet naar de rivier in het zuiden. Na een aantal vijvers en plassen verdwijnt het water weer in de grond. Er liggen een aantal oude grafheuvels en er zijn heideveldjes. Hier grazen Veluwse heideschapen.
Dieren
In de omgeving van de waterpartijen leeft een populatie ringslangen. Ook vinden we bij de beken en de sprengen vogelsoorten als de ijsvogel en de grote gele kwikstaart.
Landgoederen zijn ideaal voor vleermuizen. Holle bomen bieden dekking en boven open stukken en bij het water kan gejaagd worden. In de holle bomen op Warnsborn komen veel rosse vleermuizen voor. In de ijskelder op het landgoed overwinteren jaarlijks ongeveer 95 vleermuizen. Daaronder zijn zeldzame soorten zoals de franjestaart en de vale vleermuis.
Ontdek alles over de jaarlijkse vleermuistelling in de ijskelder op landgoed Warnsborn in deze podcast.
Planten
In dit afwisselend natte en droge gebied komt een opvallende bosflora voor. Rond het huis zijn bijzondere stinzenplanten te vinden zoals dalkruid, bosklaverzuring, lievevrouwenbedstro, bosandoorn en lelietje-van-dalen zijn op het landgoed te vinden. Voor een deel zijn dit in het verleden aangeplante stinzenplanten. Langs en in de sprengen en beken staan oeverzegge, klimopwaterranonkel, waterdrieblad en duizendknoopfonteinkruid.
In het gebied
Eropuit
Op het groene landgoed kan worden gewandeld, gefietst en paardgereden. Er is een gemarkeerde wandelroute van 4,5 kilometer uitgezet. Ook door de aangrenzende landgoederen lopen wandelroutes zodat je kunt combineren. Honden mogen aangelijnd mee. Het gedeelte ‘de Hei van Maasdijk’ is een hondenlosloopgebied.
Met de NS-wandeling Warnsborn maakt u een langere wandeling over Arnhemse landgoederen. De tocht begint op treinstation Arnhem en slingert door Sonsbeek en Zypendaal naar landgoed Warnsborn. Na ruim 10 kilometer kunt u in Oosterbeek weer op de trein stappen. Of u loopt de totale dagtocht van 18 kilometer, door de route te vervolgen naar treinstation Wolfheze.
Oranjerie
De oranjerie wordt weer gebruikt als feestzaal. De mooi gerestaureerde ruimte kan worden gehuurd voor feesten en vergaderingen.
De oranjerie is rond 1880 gebouwd bij het neoclassicistische landhuis. Het bestaat uit een binnenruimte met aan weerszijden een druiven- en orchideeënkas. Bij de restauratie in het begin van deze eeuw is het oorspronkelijke interieur hersteld. Ook de bijzondere terrassentuin is toen hersteld. De tuin is te bezoeken als er geen activiteiten vanuit de oranjerie zijn.
Camping
Bij de ingang van het landgoed ligt een kleine, sfeervolle camping. De camping is geopend van 1 april (of Pasen) tot 31 oktober.
Camping Warnsborn
Bakenbergseweg 257
6816 PB Arnhem
Telefoon 026 44 234 69
www.campingwarnsborn.nl
Trouwen
U kunt trouwen op het sfeervolle en statige Warnsborn. Ook overnachten is mogelijk.
Meer informatie is te vinden op www.grootwarnsborn.nl. Neem voor het officiële deel van de trouwerij contact op met de burgerlijke stand van de gemeente Arnhem, telefoon (026) 377 47 71.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Bakenbergseweg
6816 VP Arnhem
Regio Veluwe – Gemeente Arnhem
Verworven 1932 – Oppervlakte 250 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Wandelroute
-
Honden losloopplaats
-
Fietsen
-
Paardrijden
-
Wild kijken
-
Horeca
-
Monumentaal gebouw
-
Kamperen
-
Trouw/feestlocatie
-
Vergaderlocatie
Geschiedenis
Dit gebied op de grens tussen de Veluwe en de rivier was al heel vroeg bewoond. Er zijn veel archeologische vondsten gedaan. Op Warnsborn liggen vijf grafheuvels van ongeveer 4000 jaar oud.
De naam ‘Warnsborn’ komt al in de 15e eeuw voor. De naam verwijst naar de vele bronnen in het gebied. Het gebied behoorde tot het klooster van Mariëndaal. Het was een landbouwenclave tussen uitgestrekte kale heidevelden. Rond 1650 werden de middeleeuwse kloostergoederen aan de noordzijde van Arnhem verkocht aan particulieren. Vanaf die tijd werden er groene buitenplaatsen aangelegd.
Natuurbescherming
In 1929 kwam Warnsborn in handen van een partij die er een villaterrein wilde ontwikkelen. De zojuist opgerichte Stichting Het Geldersch Landschap wilde daarom Warnsborn aankopen, maar de vraagprijs was veel te hoog.
De daarop volgende bezwaarprocedure leidde tot een unieke overwinning voor de natuurbescherming: onteigening ten behoeve van het behoud van natuur en landschapsschoon.
Huis en beeld
Het 19e-eeuwse landhuis brandde in 1945 af. Het werd vervangen door het huidige hotel Groot Warnsborn. Aan de oprijlaan naar het huis staat een replica van het bronzen borstbeeld van mr. S. baron van Heemstra (1879-1960). Hij was commissaris van de Koningin in Gelderland en oprichter van de Stichting Het Geldersch Landschap.
De geschiedenis van landgoed Warnsborn
“Hier wonen wij! Is het niet prachtig! Midden in de bossen – groeten van Anne”
In het Anne Frank Huis werd lange tijd een ansichtkaart tentoongesteld met een vrolijke foto van een statig landhuis, waarvan de herkomst onbekend was. Dankzij een tekening van hotel Groot-Warnsborn en een luchtfoto uit het gemeentearchief van Arnhem, ontdekte publicist Willem Tiemens (1944-2005) dat het landhuis op de kaart hetzelfde was als het vooroorlogse hotel. Dit gebouw werd aan het eind van de oorlog geheel verwoest.
De kaart was verstuurd door Anne Frank en haar vader Otto op 14 september 1941, toen ze daar verbleven. Het is een bitterzoete gedachte: het levenslustige meisje dat later gruwelijk aan haar einde kwam, heeft een moment van geluk ervaren in het mooie landhuis te midden van de Arnhemse bossen. Het landhuis is na de oorlog herbouwd en ook weer in gebruik als hotel.