Lochemse Berg
Ontdek Lochemse Berg
In het glooiende landschap tussen Lochem en Barchem liggen twee heuvels: de Lochemse Berg en de Kale Berg. Het is een gevarieerd gebied met bossen, afgewisseld met landbouwgronden en houtwallen.
Waarom is dit gebied bijzonder?
In het platte Achterhoekse landschap bevindt zich de Lochemse Berg. In deze berg bevindt zich een diepe kuil, die werd gevreesd vanwege de ‘witte wieven’, die als witte nevels over heide en moerasgronden zweefden. De legende van de Witte Wieven leeft voort en in de kuil bevindt zich nu Uitspanning De Witte Wieven.
Natuur
Dieren
In het gebied komen reeën, eekhoorns en vossen voor. Er zijn veel vogels te zien, bosvogels én weidevogels.
In de bossen broedt de groene specht. Die is goed herkenbaar aan zijn karakteristieke ‘lachende’ roep. Ook wezels en bunzingen komen in het gebied voor. Langs de bosranden, waar kamperfoelie voorkomt, leeft de kleine ijsvogelvlinder.
Planten
De twee heuvels liggen in bosrijk gebied. Naast veel boomsoorten komen er vooral op de Lochemse Berg bijzondere plantensoorten voor.
Op de hellingen groeien soorten als lijsterbes en rankende helmbloem. Lager op de heuvels, waar de bodem leem bevat, komen soorten als dalkruid en kamperfoelie voor. Op de zuidhelling van de Lochemse Berg ligt een kwelplek met glashelder water. Grondwater sijpelt hier naar boven. Hier komen kruiden voor als waterpostelein en moerasdroogbloem.
Fietsen op aangegeven route
Fietsers mogen alleen gebruik maken van de ter plekke aangegeven ATB-route. De goed aangegeven route geeft mountainbikers een aantrekkelijk parcours met daarin mooie en steile klimmetjes en evenzo mooie afdalingen.
Wandelaars en sportieve fietsers zijn zo gescheiden.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Barchemseweg
7241 JE Lochem
Regio Achterhoek – Gemeente Lochem
Verworven 1934 – Oppervlakte 155 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Wild kijken
-
Horeca
Geschiedenis
Twee heuvels
De twee heuvels zijn een restant van de voorlaatste ijstijd. Ze waren lange tijd zonder hoge begroeiing. De bossen zijn in de eerste helft van de 19e eeuw aangeplant.
De heuvels zijn het restant van een stuwwal die in de voorlaatste ijstijd door het landijs was opgestuwd. In de laatste ijstijd zijn door erosie dalen in de Lochemse Berg ontstaan. Rondom de stuwwal is toen een gordel van dekzand afgezet. In die tijd was de stuwwal zelf niet begroeid, daarvoor was het te droog en te koud.
Middeleeuwen
Al in de late middeleeuwen was het gebied rond de Lochemse Berg bewoond. Dit blijkt uit gevonden sporen van woningen en ijzerwinning. Op de flanken van de heuvels waren akkers. De nattere gronden in de dalen werden gebruikt als grasland of hooiland. Langs de heuvelranden en in de lagere delen waren de gronden verdeeld en door houtwallen gescheiden.
Bosbouw
In de eerste helft van de 19e eeuw zijn de gemeenschappelijke gronden in delen verkocht. De Lochemse Berg en de Kale Berg zijn toen grotendeels bebost. Langs de randen bleven akkers en graslanden over. Door latere herverkaveling verdwenen veel houtwallen. Het gebied tussen de twee heuvels is echter vrij gaaf gebleven.