Loenermark
Ontdek Loenermark
Een zeer aantrekkelijk Veluws landschap met uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. Er leven edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Centraal in het gebied staat een schaapskooi.
Waarom is dit natuurgebied bijzonder?
Loenermark is een zeer aantrekkelijk en gevarieerd Veluws landschap met uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. Er leven edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Centraal in het gebied staat een schaapskooi. Loenermark is het grootste gebied dat GLK beheert.
Planten
Het bos van de Loenermark werd al in de 10e eeuw genoemd. In de oude bossen is op sommige plekken veel adelaarsvaren te vinden. Aan paddenstoelen kunnen we er de grote sponszwam, de heideknotszwam, de gele stekelzwam, de gele ridderzwam en de cantharel aantreffen.
De heide van de Loenermark is weinig vergrast. Dit komt door de begrazing en het maaien. Omdat er weinig gras staat, krijgen andere soorten een kans. Op de heide groeien nu diverse korstmossen, buntgras, walstro, heideklauwtjesmos, duivelsnaaigaren, pilzegge en grote wolfsklauw. De stekelbrem weert zich met zijn stekelige doorns prima tegen de begrazing.
Schaapskudde
Van april t/m december gaat de schaapskudde de heide op met de herder. Een mooi gezicht tijdens een bezoek aan de Loenermark! Bij de schaapskooi staat aangegeven waar de kudde die dag aan het werk is.
Volg schaapherder Arjen Daalhuisen op ook Twitter.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Droefakkers
7371 CP Loenen
Regio Veluwe – Gemeente Apeldoorn
Verworven 1992 – Oppervlakte 1171 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Wandelroute
-
Fietsen
-
Ruiterroute
-
Wild kijken
-
Horeca
-
Kamperen
Geschiedenis
Op de Veluwe zijn veel sporen van menselijke ingrepen in het landschap te vinden. Zowel uit de prehistorie als uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen.
Sporen in het landschap
Op de Loenermark ligt een grafheuvel van ongeveer 4000 jaar oud en er zijn sporen uit de middeleeuwen te vinden. Er loopt ook een Hessenweg in het gebied. Dat is een oude handelsroute met Duitsland uit de 17e eeuw. De route is herkenbaar aan de geulen in het landschap. Hier werden de brede hessenwagens met paarden voortgetrokken. De (Duitse) wagens waren te breed voor de wegen door de steden, daarom lopen de Hessenwegen over de ‘woeste gronden’ van de Veluwe.
Eeuwenoude traditie
Vijfduizend jaar geleden maakten mensen al gebruik van bos en heide om hun vee te weiden.
Lees meer over de Veluwse herders en hun schaapskuddes.Een bos vol verhalen
Elk jaar kleurt de heide prachtig paars. Ook op de Loenermark, een uitgestrekt natuurgebied op de Veluwe, staat de hei in bloei. Boswachter René Visser laat ons verschillende heidesoorten en de dieren zien die hier hun leefgebied hebben. Hij geeft tips om zelf ook een ontmoeting met wild te hebben. Op de heide ontmoet hij de schaapskudde en de herder.