Orderbos

Orderbos slagboom
Orderbos bospad

Ontdek Orderbos

Het Orderbos ligt ten zuidwesten van Apeldoorn. Het is een mooi heuvelachtig recreatiebos. De rechte lanen en wegen laten het oorspronkelijke patroon van de bebossing zien, die eind 19e eeuw is gestart. Er liggen heideveldjes, een beek met een sprengkop en oude grafheuvels.

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Het Orderbos is een belangrijk leefgebied voor beschermde diersoorten zoals de gladde slang en de hazelworm. Met name de heideterreintjes zijn aantrekkelijk voor deze en andere bijzondere reptielen en insecten.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Orderbos slang

Dieren

Op en rond de heideterreintjes zijn bijzondere diersoorten te vinden, zoals de gladde slang, hazelworm, zandhagedis, mierenleeuw en zandloopkever.

Insecten als de zandloopkever en de mierenleeuw profiteren van de kale zandige plekjes in het terrein. Voor veel vogels zijn de heideterreintjes in combinatie met het bos een aantrekkelijke biotoop. Voorbeelden van vogels die hier voorkomen zijn de groene specht, houtsnip en wespendief. Ook de boommarter komt hier voor.

Orderbos bomenlaan

Natuurgebied

Het grootste deel van het terrein bestaat uit dennenbos. Ook zijn er enkele heideterreintjes, wildweides en statige oude beukenlanen. Er kan worden gewandeld, gefietst en paardgereden. Het bos heeft een goede padenstructuur voor veel verschillende soorten recreanten.

Om het dierlijk leven in de Orderbeek te stimuleren is er in sommige delen grind gelegd. Dat is heel aantrekkelijk voor de beekprik, een primitieve vis. De beekprik lijkt meer op een grote regenworm dan op een vis.

Orderbos paddenstoelen

Planten

Het Orderbos bestaat uit droge en natte delen met de typische bosplantensoorten die daarbij horen. In het gebied komen enkele bijzondere plantensoorten voor, waaronder bosdroogbloem, dwergviltkruid, slofhak en dubbelloof. Ook komen er veel paddenstoelen voor.

Op de takken en stammen van oude beuken groeit de tere porseleinzwam met zijn bolvormige hoed. Bij de lariksen is de zeldzamer wordende holsteelboleet te vinden.

In het Orderbos groeit wintereikenhakhout en het beschermde kussentjesmos.

In de wat vochtiger delen van het bos komt het zeldzame zevenster voor. Met zijn witte stervormige bloem is dit bijzondere plantje een mooie verschijning.

Locatie & voorzieningen

Locatie

De Kleiberg
7312 SN Apeldoorn

Regio Veluwe – Gemeente Apeldoorn
Verworven 1992 – Oppervlakte 174 ha

Hondenlosloopgebied Orderbos

Ruiter- en menroute Orderbos

Orderbos kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Honden losloopplaats
  • Paardrijden
  • Wild kijken

Geschiedenis

In het Orderbos liggen eeuwenoude grafheuvels. Ook zijn resten te vinden van een middeleeuwse industrie: het winnen van ijzer.

In het noordelijke gedeelte van het Orderbos liggen vijf grafheuvels. Ze zijn waarschijnlijk ongeveer 4000 jaar oud. Het is onbekend waarom de grafheuvels juist op deze plek in het bos liggen.

IJzer en klapperstenen

Er zijn ook middeleeuwse ijzerkuilen in het bos te vinden. In de kuilen werd ijzeroer opgegraven als ‘klappersteen’.

Klapperstenen bestaan uit een laag ijzerhoudend ‘oer’, afgezet op een kern van klei. Als de klei uitdroogt en krimpt, rammelt de kern los in de klont ijzeroer. Zo komen de stenen aan hun benaming.

Bebossing

Toen de heide geen economisch nut meer had is men deze gaan bebossen. Er werden rond het einde van de 19e eeuw vooral naaldbomen aangeplant. Het rondhout werd gebruikt in de kolenmijnen. In 1949 kwam het Orderbos in het bezit van de gemeente Apeldoorn. In 2011 is de Orderbos overgedragen aan Geldersch Landschap & Kasteelen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.