't Zand en Eester Loo
Ontdek ‘t Zand en Eester Loo
De natuurgebiedjes liggen in een oud, kleinschalig cultuurlandschap, dat nog redelijk gaaf is. Het kleine, witgepleisterde boerderijtje ’t Zand aan de Eefdese Enkweg werd omstreeks 1900 gebouwd.
Natuur
Ooievaars
’t Zand werd in 1981 een van de twaalf buitenstations voor de verbetering van de ooievaarsstand in Nederland. Sinds het totaal aantal ooievaars in Nederland weer gegroeid is tot 400 paren in 1999, worden er geen nieuwe tamme vogels meer vanuit het ooievaarsdorp in Liesveld aangevoerd.
De ooievaars die in ’t Zand zijn uitgezet zorgen voor wild nageslacht. Door de verbetering van de leefomstandigheden voor ooievaars zullen deze jongen zich ook weer kunnen voortplanten.
Bijzondere soorten
De knoflookpad heeft zijn leefgebied in de poel op ‘t Zand. In Eester Loo ligt een uitgebreide dassenburcht.
Waardevol is ook het gele lis-ooibos met watermunt in ‘t Zand. Door het intacte rivierduin is vooral de landschappelijke waarde van Eester Loo bijzonder.
Locatie & voorzieningen
Locatie
Laan van Eschede
7213 LK Gorssel
Regio Achterhoek – Gemeente Gorssel
Verworven 1977 – Oppervlakte 12 ha
Voorzieningen
-
Wandelen
-
Fietsen
-
Overnachten
Geschiedenis
’t Zand kwam in 1977 in bezit door erfstelling van mevrouw A.C. Henny, een bekend bloemsierkunstenares. Het legaat omvatte tevens een geldbedrag om hiermee later de ten zuiden van ’t Zand gelegen boerderij ’t Senneke aan te kopen, wat in 1985 gebeurde. ’t Senneke ligt tussen Eefde en Gorssel aan het onverharde deel van de Laan van Eschede.
De boerderij van het hallenhuistype werd kort na het midden van de 19e eeuw gebouwd als daglonerswoning. ’t Senneke is een van de weinige voorbeelden van een daglonerswoning in Gorssel. De hoofdvorm van de kleine boerderij is goed bewaard gebleven, met het wolfsdak (afgeschuind zadeldak) en de asymmetrisch ingedeelde voorgevel.
Achter boerderij ’t Senneke ligt een hoogstamboomgaard. Vroeger hadden veel boerderijen zo’n door meidoornhagen omgeven boomgaard, maar die zijn vaak verdwenen omdat hoogstamboomgaarden erg bewerkelijk zijn, zowel in onderhoud als bij de oogst. In oude boomgaarden staan vaak nog oude fruitrassen, die vroeger heel gewoon waren maar nu verdrongen zijn door commercieel interessantere soorten. De boomgaard is herplant met enkele van die oude rassen, zoals suikerpeer, claps, cox, elstar, rode boskoop, triomf de menne en kruidenierspeer.
Middels een legaat van de heer W.A. Wilten uit Zutphen is het terrein in 2001 uitgebreid met een bosje met twee zomerhuisjes.