Kleur op de akkers een handje helpen

© Jeroen van Wijk
Begin juni komen de eerste korenbloemen tot bloei langs een akker.

Hoewel het al juni is, laat het echte zomergevoel nog op zich wachten. De lente is dit jaar minder warm dan de afgelopen jaren en er vallen regelmatig stevige regenbuien. De natuur om ons heen kon al dat water wel gebruiken en is nu extra kleurrijk. En met zomerbloeiers als de korenbloem in aantocht komt er nog veel meer kleur bij!

Met uitsterven bedreigd

De korenbloem is goed te herkennen aan zijn prachtige bloemen bovenaan een tamelijk rechte, lange stengel. Door het fraaie uiterlijk trekken de bloemen veel insecten aan, zoals vlinders, bijen en zweefvliegen. Niet alleen een mooie, maar ook een belangrijke plant dus! Ooit kleurden korenbloemen hele akkers blauw, maar door de intensivering van de landbouw en het gebruik van bestrijdingsmiddelen is de korenbloem voor meer dan 75% in aantal afgenomen. Inmiddels staat de soort zelfs op de Nederlandse Rode Lijst met bedreigde planten en kun je hem nog sporadisch aantreffen op of langs akkers en in bermen.

Een helpende hand

Om de iconische korenbloem weer in de lift te krijgen, kunnen wij een handje helpen. Strooi bij het zaaien van granen onzuiver zaaigoed met onkruiden, gebruik geen bestrijdingsmiddelen, maai bermen en ruigtestroken niet meer dan tweemaal per jaar en leg akkerranden of plukweides aan met inheemse soorten. Dit alles vergroot de overlevingskansen van de soort. Hiernaast zijn de provinciale landschappen, waaronder Geldersch Landschap & Kasteelen, een samenwerking aangegaan met het Levend Archief. Samen met vrijwilligers zullen zij zaden van bedreigde soorten veilig gaan stellen voor eventuele latere herintroducties. En dat is niet alleen nodig voor de korenbloem, maar voor tal van inheemse soorten die te lijden hebben onder bijvoorbeeld te grote uitstoot van stikstof en klimaatverandering.

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf en ecoloog met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.