Schimmels laten zich zien

© Jeroen van Wijk
Regendruppels op geweizwammen in de Sysselt.

Denk je aan herfst, dan denk je aan paddenstoelen. Wie nu een bezoekje aan een natuurgebied brengt, zal ze dan ook volop tegenkomen. Het relatief natte en warme najaar dat we tot nu toe hebben gehad heeft namelijk voor een ware paddenstoelenexplosie gezorgd!

Onmisbare schakel

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels. De meeste zijn maar enkele weken per jaar zichtbaar, tijdens het voortplantingsseizoen. In tegenstelling tot de vruchtlichamen zijn de schimmels wel het hele jaar aanwezig. Ze bevinden zich in de vorm van draden in de bodem, tussen dood blad of in levend of dood hout. Daar zijn ze niet of nauwelijks zichtbaar. Dit betekent echter niet dat ze er niet toe doen. Integendeel! Veel schimmels breken dood organisch materiaal af, waardoor er weer voedingsstoffen beschikbaar komen in de kringloop van de natuur. Andere schimmels helpen organismen als bomen juist om voedingsstoffen en water beter op te nemen. Om de voedselkringloop zo compleet mogelijk te houden, laten onze terreinbeheerders dood hout vaak in de bossen liggen.

Paddenstoelen kunnen zelf ook voedsel zijn. Zeker in voedselarme bossen vormen ze een belangrijke bron van eiwitten en staan ze op het menu van onder andere reeën, eekhoorns, slakken en kevers. Een onmisbare schakel in dus!

Verschillende soorten en maten

In Nederland komen meer dan 5000 soorten paddenstoelen voor. Daarnaast worden jaarlijks nog nieuwe soorten ontdekt. Een klassieke paddenstoel is de vliegenzwam: rood met witte stippen. Net als veel andere soorten, is de vliegenzwam opgebouwd uit een steel met daar bovenop een hoed. Onder de hoed bevinden zich de sporen. Dit zijn de zaden van de paddenstoel die nodig zijn voor de voortplanting. Paddenstoelen zijn er echter in veel verschillende soorten en maten. Zo zien de geweizwam, koraalzwam, tonderzwam en het elfenbankje er weer compleet anders uit.

Ga je de natuur in en wil je weten welke soort paddenstoel je ziet? Neem dan een paddenstoelenboek mee of gebruik een determinatie-app als ObsIdentify.

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf en ecoloog met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.