Voor het eerst boven de grond
Het is mei en de lente is in volle gang. De natuur is inmiddels prachtig groen, bloemen bloeien, insecten zoemen, vogels zingen en de laatste zomergasten druppelen ons land binnen om te gaan broeden. Het is prachtig om nu buiten te zijn. Daar denken jonge dassen net zo over!
Acht weken wachten
Dassen brengen een groot deel van hun leven door in een burcht onder de grond. Deze zelf gegraven burcht heeft meerdere kamers en biedt plaats voor de hele familie. Dat kunnen wel 12 dieren zijn! Overdag slapen ze in deze kamers, die zijn bekleed met nestmateriaal. In één van de kamers worden half februari jongen geboren. Dit zijn er meestal twee of drie. De jongen zijn dan kaal en blind en slechts tien centimeter lang. Na circa vier weken beginnen ze meer op volwassen dassen te lijken en krijgen ze de kenmerkende zwarte strepen over hun kop. Na nog eens vier weken zijn ze groot genoeg om naar buiten te gaan. In het begin blijven ze dichtbij hun moeder en de ingang van de burcht. Na verloop van tijd wordt de drang om de wereld te verkennen groter en scharrelen de jongen steeds verder bij de burcht vandaan.
Zelf dassen zien
Het is niet makkelijk om zelf een das te zien te krijgen. De dieren zijn immers vooral in het donker actief. Ze gaan dan op zoek naar voedsel, zoals wormen, kevers en slakken. In het voorjaar zijn de kansen op dassenwaarnemingen het grootst. Dassen komen dan vroeger buiten én het is lang licht. Bovendien is het bladerdak van de bossen nog niet volledig gesloten, wat ook voor meer licht zorgt. Dassenburchten zitten vaak in bosjes, in de nabijheid van open velden. In de avonduren zijn dit goede plekken om te zoeken. Hoor je tijdens een wandeling plotseling luid geritsel, dan kan dat zomaar een das zijn. Weet je een burcht, houd dan ruim afstand en zorg dat de wind naar jou toe staat. Dassen hebben een extreem goed reukvermogen!
Rijd voorzichtig!
In het voorjaar gaan volwassen dassen veel op pad om voedsel te zoeken. Ze hebben namelijk jongen te voeden. Daarbij kunnen ze grote afstanden afleggen en moeten regelmatig wegen worden overgestoken. Op sommige plekken kunnen ze gebruik maken van dassentunnels onder de weg door of ecoducten over de weg heen. Er zijn helaas ook nog veel plekken waar geen voorzieningen zijn aangebracht en dassen regelmatig worden aangereden. Jongen zonder moeder zijn ten dode opgeschreven. Rijd daarom voorzichtig in landelijke en bosrijke gebieden, zeker bij schemer en duisternis. Let goed op de weg en bermen en matig de snelheid!
Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf en ecoloog met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.