5 resultaten om trots op te zijn
Dagelijks werken wij vol passie aan het beschermen van natuur en erfgoed in Gelderland. Dankzij de steun van donateurs, vrijwilligers, fondsen en bedrijven lukt het om mooie resultaten te boeken. Een aantal van deze successen willen we graag met u delen. Hartelijk dank!
Succesvolle actie voor klimaatbestendige bossen
De Gelderse bossen beslaan een kwart van alle Nederlandse bossen. Helaas zijn onze bossen kwetsbaar door bijvoorbeeld klimaatverandering, stikstof en extremere weersomstandigheden. Maar er is goed nieuws: met de opbrengst van de giftenactie ‘Klimaatbestendige bossen’ kunnen we al meer dan 10.000 nieuwe bomen te planten.
We kiezen bomen die beter bestand zijn tegen droogte en CO2 beter vastleggen. Zo verbetert de bodem en worden de bossen veerkrachtiger. Dit plantseizoen, deze winter beginnen we met het aanplanten van inheemse loofbomen zoals tamme kastanje, linde en hazelaar. Samen zetten we alles op alles om onze bossen te behouden. Doneren is nog mogelijk.
Aanplanten van klimaatbestendig bos wordt mede mogelijk dankzij financiële bijdragen van onze donateurs, Stichting Haagvalken en Cultuurfonds.
Nieuwe publiekspresentatie kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen had een bijzonder jaar, met als hoogtepunt de opening van de vernieuwde publiekspresentatie door Prinses Margriet op 4 april. Het kasteel biedt nu een geheel nieuwe ervaring voor bezoekers. De nieuwe presentatie geeft een frisse kijk op de middeleeuwen, inclusief de minder bekende verhalen van deze fascinerende tijd. De middeleeuwse brouwoven die onder de vloer van de kelder verborgen lag is uniek in Nederland en de rijke archeologische collectie heeft een centrale rol in de presentatie.
Nieuwsgierig geworden? Kom en beleef de geschiedenis als nooit tevoren bij kasteel Ammersoyen.
De nieuwe publiekspresentatie in kasteel Ammersoyen is mede mogelijk dankzij financiële bijdragen van Cultuurfonds, Provincie Gelderland, Stichting Haagvalken, Regionaal Investeringsfonds FruitDelta, Mondriaan Fonds en De Versterking.
Meer libellen bij het Grote Ven
In het natuurgebied Hagen bij Doetinchem worden sinds vier jaar libellen gemonitord. Daaruit blijkt dat dit een van de libellenrijkste gebieden is van Nederland. Rond het Grote Ven, een schitterend nat gebied, werden maar liefst meer dan 30 verschillende soorten geteld. Hier maak je in de zomer kans op het spotten van zeldzame soorten zoals de plasrombout en de oostelijke witsnuitlibel.
Meer informatie over de natuur van het Grote Ven vind je op de websitepagina Hagen, Breukinkheide en Wittebrink.
Toegankelijkheid huis Verwolde verbeterd
Onder het motto ‘Open de poorten!’ verbetert GLK de toegankelijkheid van haar opengestelde kastelen voor mensen met een lichamelijke beperking. Vooral bij huis Verwolde zijn we aan de slag gegaan. Het project is nog niet afgerond, maar er is al veel werk verricht. Zo zijn diverse paden rond het huis verhard, mindervalide parkeerplaatsen aangelegd en de installatie van trapliften naar de Bèl Etage wordt voorbereid. Zo kunnen nog meer mensen genieten van de rijke geschiedenis van huis Verwolde en de prachtige tuin.
Lees meer over de verbeterde toegankelijkheid van huis Verwolde.
Het verbeteren van de toegankelijkheid van huis Verwolde is mede mogelijk dankzij financiële bijdragen van onze donateurs, De Versterking, het Cultuurfonds, gemeente Lochem en Walvoort Ontwikkelaars.
Eendenvijver landgoed Mariëndaal opgeknapt
Dankzij het opknappen van de omgeving van de historische eendenvijver heeft dit gedeelte van landgoed Mariëndaal in Arnhem weer de uitstraling die het hoort te hebben. Het project liep van september tot december 2024. Door het herstel is erosie verminderd. Een nieuw wandelpad, verlengd stalen hekwerk en verlegde vijvertoegangen maken het gebied toekomstbestendig.
Kom genieten van de natuur en het resultaat van deze opknapbeurt op landgoed Mariëndaal.
Het herstellen van de historische eendenvijver is mede mogelijk dankzij financiële bijdragen van het Mevrouw A. Th. Vogler fonds bij Ars Donandi.