Dood hout is het nieuwe goud
Boswachter Roy Mes neemt ons mee op een fascinerende reis naar dood hout. Want rottend hout is belangrijk voor een natuurlijk bos.
Tot in de jaren tachtig was de opvatting dat een gezond bos een opgeruimd bos was. Dode bomen en takken werden snel verwijderd. Tot we ontdekten dat dood hout een belangrijke functie heeft voor de biodiversiteit. Om hier meer over te weten te komen, ging radioverslaggever Marc Loeven naar Landgoed Hoekelum bij Ede. Daar zag hij brede bomenlanen, een kasteel, de langste wildwal van Nederland en ontmoette hij GLK-boswachter Roy Mes voor een toelichting.
Dood hout leeft
Het begint wanneer de boom niet meer voor de eigen bescherming kan zorgen. Eerst vallen de bladeren af, dan breken takken af. Dan het moment dat het hout wat zachter wordt en spechten hun kans zien. Van die spechtengaten maken uilen en vleermuizen weer dankbaar gebruik, net als de boommarter. Intussen zijn ook schimmels de aanval begonnen en gaan pissebedden, torretjes en spinnetjes de stam ontdekken. In elk stadium van afbraak profiteren dieren en insecten van het rottende hout.
Dood hout leeft en is van onschatbare waarde voor het bos.
Wil je meer weten? Beluister hier het radiofragment