Herdenkingsjaar van start
Elk jaar op 1 juli wordt met Keti Koti de afschaffing van slavernij gevierd. Dit jaar markeert die dag de start van een herdenkingsjaar. Het is dan namelijk 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan de slavernij in het toenmalige Nederlands koninkrijk.
Schaduwzijde van de geschiedenis
Ook GLK wil een bijdrage leveren aan het vergroten van kennis over ons koloniale verleden en het vergroten van verbinding in de samenleving.
Want niet alleen grachtenhuizen, ook buitenplaatsen, landhuizen en kastelen konden worden gebouwd of verfraaid mede dankzij de in de koloniën vergaarde inkomsten. Ook op de huizen en kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn sporen te vinden van de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden, zoals op Zypendaal, Rosendael en Cannenburch.
Sporen onderzoeken en verhalen vertellen
GLK wil het complete verhaal onze erfgoederen, dus ook de manier waarop die tot stand zijn gekomen. Dit vormt een onderdeel van onze geschiedenis waar nu met een andere blik tegen aan wordt gekeken. GLK probeert deze verhalen op een toegankelijke manier steeds meer te integreren in de museale presentaties en communicatiemiddelen. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig en daarom hopen we dat onderzoekers en andere belanghebbenden belangstelling tonen voor de relatie tussen Gelderse kastelen en landhuizen en de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden.
Lees hier enkele verhalen die al onderzocht zijn
Keti Koti Gelderland
Op de website van Comité 30 juni – 1 juli Arnhem vind je meer informatie over Keti Koti en de activiteiten die er in Gelderland worden georganiseerd.