Hoopgevende signalen uit de natuur
Waar de omstandigheden verbeteren, keren dieren terug in de Gelderse natuur. Een hoopgevend signaal, zeker nu er veel herstelmaatregelen in onze natuurgebieden op stapel staan.
Het grootste knaagdier van Europa, de bever, komt weer langs alle grote rivieren voor. Dat zie je aan de boomstobben met potloodpunten die achterblijven als de bever langs is geweest, zoals bij kasteel Doorwerth en bij de eendenkooi Batenburg. Ook de otter heeft zich weer in de provincie gevestigd en heeft de kleinste duif van Nederland, de zomertortel in een van onze gebieden gebroed.
Soms hebben dieren een duwtje in de rug nodig. Dankzij de aanleg van poelen nemen de aantallen amfibieƫn zoals boomkikker en kamsalamander, weer toe. In de schone stromende beken van het Wisselse Veen bij Epe zwemmen weer elritsen en beekprikken. Door de waterhuishouding in moerasgebieden te verbeteren, gaat het beter met moerasvogels zoals snor, rietzanger en sprinkhaanzanger. Libellensoorten laten nog een achteruitgang zien, maar met de libellen die langs beken leven, gaat het goed. De beekrombout is terug, de bosbeekjuffer is op steeds meer plaatsen te zien en op landgoed Staverden en in Korte Broek komt ook de beekoeverlibel weer voor.
Naast de subsidie van de provincie worden de natuurherstelmaatregelen mede mogelijk gemaakt door het A.Th. Voglerfonds en Ars Dunandi en veel van onze donateurs.