Meer heidekoeien door fokprogramma
De zeldzame heidekoe maakt een comeback in het Gelderse landschap. De Wageningen Universiteit (WUR) en GLK werken al een tijdje samen aan het behoud van dit unieke koeientype dat bijdraagt aan duurzaam natuurbeheer. Recent is de kudde heidekoeien in het natuurgebied Wekeromse Zand met een aantal uitgebreid en gaat in de toekomst naar ongeveer 16 dieren.
Uniek in haar soort
De heidekoe, kleiner en robuuster dan de traditionele Hollandse melkkoe, voelt zich thuis in het schrale heidelandschap. Ze gedijt uitstekend in koude omstandigheden, heeft weinig last van ziekten en vindt zelf voedsel, zelfs in de winter. Door kruiden, gras en kleine boompjes zoals berken en eten, draagt de heidekoe bij aan een open en biodiverse heide waarin ze ook zaden verspreidt via haar vacht.
Behoud en genetisch onderzoek
Ondanks haar waarde dreigde de heidekoe te verdwijnen. Om dat te voorkomen werken Vereniging het heiderund -waar GLK ook bij aangesloten is- en het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) van de WUR aan een zorgvuldig fokprogramma. Inteelt is een risico bij zeldzame rassen met een kleine populatie, maar door genetisch onderzoek kan de verwantschap tussen dieren nauwkeurig worden bepaald. Met behulp van DNA-profielen wordt de genetische variatie in de kudde onderzocht, zodat inteelt kan worden vermeden en de populatie gezond blijft.
Uitbreiding van de kudde en leefgebied
Door de uitbreiding van de kudde en nieuwe technologieën kan het graasgedrag van de heidekoeien nauwkeurig worden gemonitord . Enkele dieren zijn uitgerust met zenders, waardoor het team van kuddebeheerders, GLK en WUR kan volgen waar en hoe lang de koeien grazen. Door deze nieuwe techniek kunnen ze over een groter gebied lopen omdat ze nu makkelijk te vinden zijn door onze verzorgers. De heidekoeien hebben nu toegang tot verschillende delen van het natuurgebied, waaronder heide, bos en stuifzand. Dit draagt bij aan een gevarieerd landschap en helpt om het gebied open te houden.
De instandhouding van de kudde wordt financieel ondersteund door het Dinamofonds, dat zich inzet voor natuurbehoud.