Potverhalen op kasteel Cannenburch
Kasteel Cannenburch in Vaassen is in het najaar gastlocatie voor de tentoonstelling Potverhalen; een expositie waarbij een bijzondere verzameling van Engels keramiek te zien is. Het zijn de topstukken uit de privécollectie van Nicholas van Eek, een particulier verzamelaar die gedurende 35 jaar een grote collectie 18de-eeuws Engels keramiek heeft opgebouwd.
18de-eeuws Engels keramiek
Van 3 september t/m 3 november krijgen bezoekers van kasteel Cannenburch de kans om bijzonder 18de-eeuws Engels servies- en gebruiksgoed zoals o.a. theepotten, ketels, borden, vazen en schalen, te bewonderen. Het Engels keramiek, dat te zien is op de tentoonstelling ‘Potverhalen’, is afkomstig uit de privécollectie van Nicholas van Eek en was heel populair in Nederland in de 18de eeuw. Een deel werd zelfs speciaal voor de Nederlandse markt geproduceerd. De collectie laat goed zien hoe de verschillende stijlperiodes in de 18de eeuw, bijvoorbeeld rococo, chinoiserie en motieven uit het neoclassicisme, zich uitten in keramische objecten.
Boek
Door het jarenlange verzamelen en de kennis die Van Eek over keramiek vergaarde, besloot hij een boek te schrijven over zijn verzameling: ‘Potverhalen – Hoe 18e-eeuws Engels keramiek Nederlands erfgoed werd’. Een boek dat niet zozeer over het soort keramiek of de productietechnieken gaat, maar over de verhalen achter de objecten: de Potverhalen. Van Eek beschrijft in zijn boek waarom pottenbakkers kozen voor bepaalde vormen en de cultuurhistorische en politieke ontwikkelingen die ten grondslag lagen aan deze keuzes. Het boek wordt tijdens de opening gepresenteerd en zal gedurende de tentoonstelling te koop zijn in de winkel.
De tentoonstelling en het boek van Nicholas van Eek zijn mede mogelijk gemaakt door: Adriana Hoogenboom Stichting, Auréus, Constantijn van Nispen Fonds, Gravin van Bylandt Stichting, Keramiekstichting Smeele Van der Meulen, Ladies’ circle Epe, Stichting Abracadabra Cuijk, Stichting Van Achterbergh-Domhof