Plukken en meenemen uit de natuur
Sappige bessen, geurige kruiden, decoratief mos… Je vindt van alles in de natuur. Mag je dat zomaar meenemen? Nee, er gelden regels voor het verzamelen of plukken.
Wat mag en wat niet?
In onze gebieden staan we alleen wildplukken toe langs wegen en paden. En daarbij moet het gaan om kleine hoeveelheden, bestemd voor eigen gebruik. Met ‘kleine hoeveelheden’ bedoelen we ongeveer een champignonbakje vol. Het rapen of plukken van vruchten, zaden, planten en paddenstoelen voor commerciële doeleinden is verboden.
Meenemen van planten, hout en takken is uitdrukkelijk niet toegestaan. Deze zijn onderdeel van het natuurterrein of landgoed.
Effecten
Als wildplukker word je vanzelfsprekend geacht rekening te houden met onze huisregels: niet van de wegen en paden! Wanneer dat namelijk wel gebeurt, leidt dat tot verstoring van dieren en vertrapping van planten. Bij wildpluk worden soorten verwijderd waardoor ook de beleving van andere bezoekers negatief kan worden beïnvloed, bijvoorbeeld door minder bloemen, noten, vruchten, paddenstoelen, beschadiging, etc.
Meenemen van takken of stammen heeft effect op de biodiversiteit in een gebied. De dode takken en stammen bieden een leefomgeving aan insecten en andere dieren, paddenstoelen en planten. Deze krijgen zo meer kansen om te overleven of kunnen zelfs weer terugkeren.
Risico’s
Als wildplukker loop je zelf ook risico. Er is kans dat je een giftige plant of paddenstoel plukt of dat je besmet wordt door ziekteverwekkers als de vossenlintworm.
GLK houdt zich aan geldende wet- en regelgeving. Als veranderingen in wetten of regels of de maatschappelijke discussie daar aanleiding toe geven, zullen wij ons standpunt op basis daarvan bijstellen.