Geschiedenis

Een zwaar verleden

De eerste vermelding van het huis Verwolde is in 1346. Rond 1500 raakt Verwolde betrokken in de politieke strijd tussen de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Ondanks de uitgebreide verdedigingsgordel van drie wallen en drie grachten nemen de troepen van de bisschop van Utrecht het landgoed in. Het huis wordt afgebroken en de verdedigingswerken geslecht. In de 16de eeuw wordt een nieuw huis gebouwd, maar twee eeuwen later is daar weinig van over.

Beluister de spannende geschiedenis van huis Verwolde

‘Modern’ huis met parkaanleg

In 1776 wordt het huidige huis Verwolde gebouwd in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van stadhouderlijk architect Philip Willem Schonck. Hij ontwerpt ook een nieuwe tuin.

In 1926 breekt een periode van verandering en modernisering aan. Het echtpaar Van der Borch–Voûte geeft opdracht voor de bouw van een toren aan de noordkant  van het huis. Het interieur wordt vernieuwd en bovendien krijgt Verwolde modern comfort zoals elektriciteit, centrale verwarming en telefoon. Ook de werkomstandigheden van het huispersoneel verbeteren in de gemoderniseerde dienstvertrekken in het onderhuis. Aan tuinarchitect Hugo A.C. Poortman wordt de opdracht gegeven een nieuwe tuin te ontwerpen passend binnen de bestaande parkaanleg.

Interieur

Veel van het oorspronkelijke neoclassicistische interieur is bewaard gebleven.. Bijvoorbeeld in de hal, waar de Italiaanse stucwerker J. Colomba op aanwijzing van de architect muziektrofeeën en Romeinse keizerskoppen aanbrengt. De geschilderde behangsels in de Chinese kamer zijn in 1778 geleverd door de Amsterdamse behangselschilder J.H. Troost van Groenendoelen.

Alle vertrekken zijn in historische trant ingericht, van de dienstvertrekken in het onderhuis tot de woon- en ontvangstruimten op de verdieping. De kinder- en gouvernantekamer, sanitaire ruimtes, bibliotheek en een personenlift uit 1926 maken het historische beeld compleet.

Bezoek Huis Verwolde

Boek je tickets
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.