Afsluiting stuifzandwal
Natuurgebied Wilbrinkbos is een geliefd wandelgebied, mede dankzij de hoge zandwal. Helaas erodeert de wal door een combinatie van factoren. De afgelopen jaren zijn ook steeds meer bomen dood gegaan. Daarom heeft Geldersch Landschap & Kasteelen maatregelen genomen om de resterende bomen en de wal te redden.
Nieuwe situatie
De wal is afgesloten. Als wandelaars en honden er niet meer overheen lopen, vermindert de erosie en krijgt de natuur de kans om te herstellen.
Om nog steeds te kunnen genieten van (het uitzicht op) de zandwal, zijn onderaan bij de zandhelling 2 picknicktafels geplaatst. Ook zijn 12 bomen geplant met rondom een bank. We hopen dat dit een fijne plek wordt en bezoekers vanaf daar het bijzondere van de stuifzandwal extra waarderen.
De oude ’12 apostelen’ boomgroep takelt af, maar laten we staan. Voor ieders veiligheid staat er een raster omheen.
Behoud van de wal
De hoge zandwal in het Wilbrinkbos is een stuifduin. Stuifzand is heel fijn en licht, dat maakt de wal kwetsbaar voor erosie. Wortels van gras, kruiden en struiken moeten voorkomen dat het fijne zand wegspoelt. De ondergroei heeft ook een functie in het vasthouden van vocht voor de bomen. Door betreding door mens en dier verdwijnt de ondergroei. Het zand tussen de boomwortels kan wegspoelen, de boomwortels komen bloot te liggen en de bomen verdrogen. Droge zomers hebben
dat proces versneld.