Natuurgraslanden maaien
De zomer loopt ten einde. Op allerlei plekken in de natuur wordt nu gemaaid. Gerry Bulten, meewerkend voorvrouw in de Achterhoek, legt uit waarom natuurgraslanden worden gemaaid én hoe zij te werk gaan.
Bossen zijn mooi en ongelooflijk waardevol en we zijn er dan ook erg zuinig op. De combinatie met natuurgraslanden zorgt voor meer afwisseling in het landschap. Daarmee behouden we het prachtige, karakteristieke cultuurhistorische coulisselandschap in de Achterhoek. Ook de biodiversiteit is ermee gebaat.
Planten en dierenleven
In de natuurgraslanden groeien bijzondere planten als blauwe knoop, echte koekoeksbloem, kattenstaart, moerasspirea, orchideeën, rolklaver en watermunt. Vlinders, insecten, sprinkhanen vind je er ook volop. Dankzij maaien voorkomen we dat jonge boompjes, zoals wilgen, de plek in nemen van waardevolle planten.
Zorgvuldig maaibeheer
Dat maaien doen we zo zorgvuldig mogelijk. We slaan plekken over, zodat er schuil- en verblijfplaatsen zijn voor onder andere vlinders, insecten en sprinkhanen. De bloemen die daar nog bloeien, bieden ook voedsel (nectar) voor de insecten.
Als we beginnen met maaien, maaien we eerst een baan in het midden zodat dieren weg kunnen vluchten naar de zijkanten.
Om de bodem te ontzien, werken we met aangepaste machines: klein, licht en dubbele wielen zodat de druk beter verdeeld wordt. Zo nodig gebruiken we met rupsvoertuigen.
Het maaisel dat vrijkomt zetten we tijdelijk in depots. Het wordt later gebruikt als organische stof voor landbouwpercelen.
Al met al elk jaar weer een gepuzzel, en dit natte jaar zeker. Maar we doen het veel plezier voor behoud van de Achterhoekse natuur.